Expresowe bezglutenowe bułeczki

Expresowe bezglutenowe bułeczki

Czy ktoś powiedział „Expresowe bezglutenowe bułeczki”? Tak, to prawda. Wyglądają i smakują jak tradycyjne bułeczki, ale są całkowicie wolne od glutenu. Ten przepis to prawdziwy skarb dla osób z nietolerancją glutenu, a także dla tych, którzy cenią zdrowe i szybkie rozwiązania. Użycie mąki bezglutenowej sprawia, że bułeczki są lekkostrawne i błyskawiczne do przygotowania. Te bułeczki drożdżowe bezglutenowe to idealna propozycja na śniadanie, lunch czy podwieczorek. Przepis jest prosty i szybki, dzięki czemu każdy może cieszyć się domowymi, świeżymi bułkami bez obaw o zawartość glutenu.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki bezglutenowej – dla osób nie będących na diecie bezglutenowej może to być zwykła mąka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 4 łyżki masła
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłej wody

Expresowe bezglutenowe bułeczki – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże mieszamy w kubku z cukrem i ciepłą wodą do rozpuszczenia. W misce łączymy ze sobą resztę składników, dolewamy rozczyn i zagniatamy ciasto.
  2. 2.
    Z wierzchu bułki smarujemy wodą i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Bułki powinny być przykryte wilgotna ściereczka, uważajcie żeby ściereczka nie dotykała bułek.
  3. 3.
    Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smaruje je ponownie woda z odrobina oleju. Wkładam do nie nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Expresowe bezglutenowe bułeczki – dodatkowe informacje

wkładamy do nie nagrzanego piekarnika – Razem ze wzrostem temperatury bułeczki powinny nam jeszcze troszkę urosnąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Eskalopki ze schabu
Następny przepis: Expresowy tort karpatkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode