Eskalopki z sosem kurkowym.
Eskalopki z sosem kurkowym to danie pełne smaku i aromatu, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Coś dla miłośników klasycznych dań mięsnych połączonych z grzybowymi nutami. Ta propozycja to nie tylko świetna kompozycja smaków, ale również odkrycie dla zmysłów. Grzyby kurki dodają danie niepowtarzalnej woni i smaku, a delikatne i soczyste eskalopki doskonale zgrywają się z tym bogactwem smaków. Kulinarna kompozycja, która jest zarazem elegancka i prosta, sprawia, że Eskalopki z sosem kurkowym to idealny wybór na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5-6 plasterków schabu
- 400 g makaronu tagliatelle
- 250 ml. śmietanki słodkiej 30%
- 25 dag kurki (świeże lub mrożone)
- 1 cebulka
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz, vegeta
Eskalopki z sosem kurkowym – jak zrobić?
- Plastry schabu lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.
- Eskalopki oprószamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Eskalopki przekładamy do rondelka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 30 minut, kontrolując stan wody. Na koniec duszenia wody ma praktycznie już nie być.
- Rozgrzewamy masło klarowane na patelni, szklimy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i dodajemy kurki (zamrożone wcześniej rozmrażamy). Przesmażamy wszystko razem, doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości kurek ok. 25 minut.
- Do kurek dodajemy śmietankę i dusimy, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Pod koniec posypujemy natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju.
- Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem kurkowym, a obok układamy ciepłe eskalopki.
Eskalopki z sosem kurkowym – dodatkowe informacje
Jeżeli sami zbieramy kurki jesienią, trzeba pamiętać, aby przed zamrożeniem je zblanszować, ostudzić i dopiero wtedy je zamrozić. W przeciwnym razie będą gorzkie.
Po dodaniu natki, sos redukujemy bez przykrycia – natka zachowa wtedy zielony kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Eskalopki ze schabu
Następny przepis: Expresowy tort karpatkowy