esencjonalny rosół drobiowy

esencjonalny rosół drobiowy

Rosół drobiowy to jedno z najbardziej tradycyjnych i klasycznych dań w polskiej kuchni. Świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe dni na rozgrzewkę, jak i jako baza do wielu innych potraw. Dziś przedstawiamy przepis na esencjonalny rosół drobiowy, który wzbogaca tradycyjne smaki o wyjątkowe nuty aromatyczne. Przyrządzony z największą starannością i pasją, stanie się prawdziwym rarytasem na Twoim stole. Jego głęboki smak i aromat, tworzą nie tylko wspaniałą przystawkę, ale również doskonałe remedium na przeziębienia. Przekonaj się sam, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś tak wyjątkowego. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

  • wiejski kurczak razem z podrobami
  • selera
  • pietruszka
  • marchewka
  • por
  • cebula
  • ćwiartka kapusty
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • świeży lubczyk
  • nać selera
  • pietruszka do posypania

Esencjonalny rosół drobiowy – jak zrobić?

  1. Kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy go zimną wodą tak by był nią przykryty. Solimy. Dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Wsypujemy ziarna pieprzu, ziela i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu około 3 godzin. Co jakiś czas możemy dolać zimnej wody do wywaru, jeśli zobaczymy, że za bardzo odparował.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy świeży lubczyk oraz nać selera.
  3. Wywar przecedzamy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

esencjonalny rosół dodatkowe informacje

Z mięsa rosołowego możemy zrobić np. pasztet lub pierogi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Enchilada drobiowa
Następny przepis: Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode