esencjonalny rosół drobiowy
Rosół drobiowy to jedno z najbardziej tradycyjnych i klasycznych dań w polskiej kuchni. Świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe dni na rozgrzewkę, jak i jako baza do wielu innych potraw. Dziś przedstawiamy przepis na esencjonalny rosół drobiowy, który wzbogaca tradycyjne smaki o wyjątkowe nuty aromatyczne. Przyrządzony z największą starannością i pasją, stanie się prawdziwym rarytasem na Twoim stole. Jego głęboki smak i aromat, tworzą nie tylko wspaniałą przystawkę, ale również doskonałe remedium na przeziębienia. Przekonaj się sam, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś tak wyjątkowego. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- wiejski kurczak razem z podrobami
- selera
- pietruszka
- marchewka
- por
- cebula
- ćwiartka kapusty
- sól
- kilka ziaren pieprzu
- ziele angielskie
- liście laurowe
- świeży lubczyk
- nać selera
- pietruszka do posypania
Esencjonalny rosół drobiowy – jak zrobić?
- Kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy go zimną wodą tak by był nią przykryty. Solimy. Dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Wsypujemy ziarna pieprzu, ziela i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu około 3 godzin. Co jakiś czas możemy dolać zimnej wody do wywaru, jeśli zobaczymy, że za bardzo odparował.
- Pod koniec gotowania dodajemy świeży lubczyk oraz nać selera.
- Wywar przecedzamy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
esencjonalny rosół dodatkowe informacje
Z mięsa rosołowego możemy zrobić np. pasztet lub pierogi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Enchilada drobiowa
Następny przepis: Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym