Ekstrakt waniliowy do ciast
Ekstrakt waniliowy dodaje do ciast i muffinów niezrównany smak oraz intensywny aromat. Jest to nieodłączny składnik kuchni, zarówno profesjonalnej, jak i domowej. Dzisiejszy przepis, jak sama nazwa wskazuje, koncentruje się na przygotowaniu ekstraktu waniliowego, służącego do wzbogacania smaku wypieków. Wybierając składniki, postaw na jakość i naturalność. Pamiętaj, że dobry ekstrakt to przede wszystkim aromatyczne laski wanilii. Właśnie taki ekstrakt stanowi klucz do przygotowania idealnego ciasta. Ta magiczna mikstura z pewnością urzeknie Cię swoją prostotą wykonania i bogactwem smaku. Przekonywania nie wymaga też fakt, jak wiele aromatu doda nasza wanilia do ciast.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 strąki wanilii
- 1 szklanka wódki, rumu lub brandy, ja użyłam rumu
Ekstrakt waniliowy do ciast – jak zrobić?
- Strąki wanilii rozciąć wzdłuż ale nie do końca, końcówki powinny być złączone.
Ułożyć w butelce i zalać alkoholem. Mają być zakryte. Zakręcić i wynieść w ciemne chłodne miejsce byle nie w lodówce.
Co jakis czas energicznie potrząsać butelką z zawartością płynu.
Jeżeli nasionka wanilii zużyliśmy do ciasta to same strąki można dorzucać do buteleczki bowiem im więcej lasek wanilii tym aromat mocniejszy i ciemniejszy. Po 2 miesiącach osiąga swoją moc. Ze względu na zawartość alkoholu, ekstrakt dodajemy do zimnych mas lub letnich aby nie wyparował alkohol.
Ekstrakt waniliowy do ciast – dodatkowe informacje
Jeżeli mamy jasną butelkę to owinąć ją folią aluminiową wtedy nie będzie docierało do niej światło
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami
Następny przepis: Eleganckie przekąski