Ekstrakt cytrynowy
Ekstrakt cytrynowy to niezrównana komponenta, która dodaje wyrazisty, cytrusowy smak do wielu przepisów – od ciast i deserów po sosy i napoje. Jest to prosty i naturalny dodatek, który naprawdę wyróżni twoje potrawy. Przygotowany z największą starannością, ten ekstrakt cytrynowy jest niezwykle intensywny i aromatyczny. Składa się wyłącznie z organicznych cytryn, dzięki czemu jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Ten przepis to świetna propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego stylu życia i naturalnych produktów. Bez dodatku konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Słodki i kwaskowaty smak cytryny zamknięty w jednej butelce.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża cytryna
- 150 ml wódki
Ekstrakt cytrynowy – jak zrobić?
- Cytrynę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z żółtej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała skórka tzw albedo, bo wtedy ekstrakt może być gorzki. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do szklanego naczynia, zalać wódką i szczelnie zakręcić. Kilka razy odwrócić naczynie i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce.
Ekstrakt cytrynowy – dodatkowe informacje
Do przygotowania ekstraktu cytrynowego można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami
Następny przepis: Eleganckie przekąski