Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami

Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami

Czy szukasz oryginalnego, a zarazem prostego przepisu na świąteczny wypiek? Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami to doskonała propozycja. Podwójna warstwa chrupiących herbatników, przełamanych kremem z aromatycznego maku, tworzy niecodzienny duet smaków. To wyjątkowo prosta wersja tradycyjnego makuca, którą możemy przygotować bez pieczenia. Dzięki zastosowaniu gotowej masy makowej, oszczędzamy nie tylko czas, ale i energię. Taki makowiec to idealna kombinacja dla każdego amatora tych tradycyjnych polskich smaków, a jego dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania na zimno. Czy jesteś gotowy spróbować?

Składniki:

  • (Keksówka o wymiarach 9,5 x 22,5 cm)
  • 1 puszka/850g masy makowej z bakaliami (*)
  • 85g cukru
  • 85g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • około 200g herbatników
  • Opcjonalnie:
  • polewa czekoladowa
  • bakalie

Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami – jak zrobić?

  1. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i dokładnie połączyć z masłem/margaryną. Następnie do masy jajeczno-tłuszczowej dodać masę makową oraz mąkę, miód i sok z cytryny. Na końcu do całości delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
  2. W formie wysłanej papierem do pieczenia kolejno mieścić warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy. (Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.)
  3. Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.)
  4. Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową oraz posypać bakaliami.

Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami – dodatkowe informacje

(*) Użyłam masy z bakaliami, ale jeśli Wasza masa ich nie posiada to należy dodać w sumie około 200-300g różnych orzechów i suszonych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: EKSPRESOWE DANIE Z PIECZONYM MIĘSEM
Następny przepis: Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode