Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie buraczanym z sokiem z granatu

Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie buraczanym z sokiem z granatu

Czerwony barszcz na zakwasie buraczanym to prawdziwy rarytas, który pozwoli poczuć smak tradycyjnej, polskiej kuchni. Receptura tego wyśmienitego dania została nieco urozmaicona przez dodatek egzotycznego, pełnego witamin soku z granatu. Dzięki temu połączeniu, potrawa zyskuje niepowtarzalną nutę świeżości i delikatnej kwaskowatości. Ekspresowy barszcz czerwony jest idealnym rozwiązaniem na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a także na świąteczny stół. Chociaż jest to przepis ekspresowy, smak tego wywaru w żaden sposób nie odbiega od tego, który znamy z tradycyjnych, długotrwałych gotowań.

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 litry zakwasu z buraków, użyłam domowego, który nie jest przekwaszony
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z granatu
  • 2 ząbki czosnku
  • plasterek imbiru
  • świeży liść laurowy
  • 2 roztarte ziela angielskie
  • sos Worcestershire
  • sól morska
  • czerwony pieprz
  • tymianek
  • starty surowy burak

Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie buraczanym z sokiem z granatu – jak zrobić?

  1. Do bulionu dodajemy ziele angielskie, imbir i liść laurowy. Bulion doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy zakwas, podgrzewamy, ale nie gotujemy – bo barszcz straci kolor. Wlewamy sok z granatu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, świeży tymianek i roztarty czerwony pieprz. Doprawiamy do smaku solą morską i sosem Worcestershire. Barszczyk jest gotowy do podania. Barszcz rozlewamy do filiżanek, szklaneczek lub kubeczków przez sitko, na którym układamy startego buraczka, dzięki temu barszcz będzie jeszcze bardziej czerwony.

Słowa kluczowe: barszcz czerwony na zakwasie buraczanym

Porady – dodatkowe informacje

Domowy zakwas z buraków robi się w bardzo prosty sposób. Surowe buraki kroimy w kawałki, dodajemy czosnek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy oraz kolorowy pieprz. Zalewamy wodą z solą morską i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia. Gdy zakwas jest już odpowiednio kwaśny, zlewamy go do butelek i odstawiamy do lodówki. Ukiszone buraczki można zjeść na kanapkach lub zrobić z nich sałatkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania
Następny przepis: Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode