Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie buraczanym z sokiem z granatu
Czerwony barszcz na zakwasie buraczanym to prawdziwy rarytas, który pozwoli poczuć smak tradycyjnej, polskiej kuchni. Receptura tego wyśmienitego dania została nieco urozmaicona przez dodatek egzotycznego, pełnego witamin soku z granatu. Dzięki temu połączeniu, potrawa zyskuje niepowtarzalną nutę świeżości i delikatnej kwaskowatości. Ekspresowy barszcz czerwony jest idealnym rozwiązaniem na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a także na świąteczny stół. Chociaż jest to przepis ekspresowy, smak tego wywaru w żaden sposób nie odbiega od tego, który znamy z tradycyjnych, długotrwałych gotowań.
admin
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 litry zakwasu z buraków, użyłam domowego, który nie jest przekwaszony
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z granatu
- 2 ząbki czosnku
- plasterek imbiru
- świeży liść laurowy
- 2 roztarte ziela angielskie
- sos Worcestershire
- sól morska
- czerwony pieprz
- tymianek
- starty surowy burak
Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie buraczanym z sokiem z granatu – jak zrobić?
- Do bulionu dodajemy ziele angielskie, imbir i liść laurowy. Bulion doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy zakwas, podgrzewamy, ale nie gotujemy – bo barszcz straci kolor. Wlewamy sok z granatu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, świeży tymianek i roztarty czerwony pieprz. Doprawiamy do smaku solą morską i sosem Worcestershire. Barszczyk jest gotowy do podania. Barszcz rozlewamy do filiżanek, szklaneczek lub kubeczków przez sitko, na którym układamy startego buraczka, dzięki temu barszcz będzie jeszcze bardziej czerwony.
Słowa kluczowe: barszcz czerwony na zakwasie buraczanym
Porady – dodatkowe informacje
Domowy zakwas z buraków robi się w bardzo prosty sposób. Surowe buraki kroimy w kawałki, dodajemy czosnek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy oraz kolorowy pieprz. Zalewamy wodą z solą morską i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia. Gdy zakwas jest już odpowiednio kwaśny, zlewamy go do butelek i odstawiamy do lodówki. Ukiszone buraczki można zjeść na kanapkach lub zrobić z nich sałatkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania
Następny przepis: Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami