Ekspresowy chleb na jogurcie
Poszukujesz przepisu na prosty, szybki i smaczny chleb? Ekspresowy chleb na jogurcie to niezwykle łatwa i ekonomiczna propozycja dla każdego. Chleb na jogurcie ma delikatny, lekko kwaśny smak, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Właśnie dzięki jogurtowi naturalnemu, chleb jest wilgotny i miękki, a przy tym bardzo aromatyczny. Jego miękka struktura doskonale komponuje się z wiele rodzajami dodatków. To sprawia, że chleb na jogurcie jest idealną propozycją na zarówno na codzienne śniadanie, jak i elegancką kolację. Bez wątpienia jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów domowej roboty.
admin
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 250 g jogurtu naturalnego
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 1/2 łyżki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- 1 łyżka czarnuszki (do posypania)
Ekspresowy chleb na jogurcie – jak zrobić?
-
1.
Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. - Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem.
- Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże.
- Mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
- Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm).
- Wierzch chleba posypujemy czarnuszką.
- Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna).
- Pieczemy 1 godz i 30 minut.
- Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
- Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę.
Ekspresowy chleb na jogurcie – dodatkowe informacje:
Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku.
Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: EKSPRESOWE DANIE Z PIECZONYM MIĘSEM
Następny przepis: Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania