Ekspresowy chleb na jogurcie

Ekspresowy chleb na jogurcie

Poszukujesz przepisu na prosty, szybki i smaczny chleb? Ekspresowy chleb na jogurcie to niezwykle łatwa i ekonomiczna propozycja dla każdego. Chleb na jogurcie ma delikatny, lekko kwaśny smak, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Właśnie dzięki jogurtowi naturalnemu, chleb jest wilgotny i miękki, a przy tym bardzo aromatyczny. Jego miękka struktura doskonale komponuje się z wiele rodzajami dodatków. To sprawia, że chleb na jogurcie jest idealną propozycją na zarówno na codzienne śniadanie, jak i elegancką kolację. Bez wątpienia jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów domowej roboty.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1/2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka czarnuszki (do posypania)

Ekspresowy chleb na jogurcie – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut.
  2. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem.
  3. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże.
  4. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
  5. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm).
  6. Wierzch chleba posypujemy czarnuszką.
  7. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna).
  8. Pieczemy 1 godz i 30 minut.
  9. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
  10. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę.

Ekspresowy chleb na jogurcie – dodatkowe informacje:

Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku.

Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: EKSPRESOWE DANIE Z PIECZONYM MIĘSEM
Następny przepis: Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode