Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami
Przygotuj się na wyjątkowy smak kuszącego ciasta bananowego z suszonymi figami. Ta prosta, ale pełna smaku i aromatu receptura to prawdziwa gratka dla miłośników niebanalnych połączeń. Kruche ciasto, słodkie banany i intensywność suszonych fig to spektakl, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. To doskonała propozycja na szybki, ale efektowny deser, który sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i specjalną okazję. Wypróbuj nasz przepis i prześlij swoje kulinaria na całkiem nowy poziom. Czy jest coś lepszego niż domowe ciasto z figami, które rozpływa się w ustach?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Forma keksowa o długości około 27 cm
- 400g dojrzałych bananów (waga bez skórki; około 4-5 sztuk)
- 150g mąki pszennej (1 szklanka o pojemności 250 ml)
- 150g cukru (około 3/4 szklanki)
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo:
- Około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig
- Ponadto:
- Cukier puder do posypania
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami – jak zrobić?
- Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami – dodatkowe informacje
W zasadzie do jego środka możecie dodać ulubione bakalie, ale u mnie ostatnio połączenie bananów z figami zrobiło ogromną furorę wśród znajomych i rodziny, więc polecam!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowe ciasteczka kruche
Następny przepis: ekspresowe czekoladowe muffinki