Ekspresowe ciasteczka z musli
Jeśli lubisz szybkie i proste przepisy, to ekspresowe ciasteczka z musli są idealne dla Ciebie. Są one nie tylko smaczne, ale również zdrowsze od typowych słodyczy, ponieważ nie zawierają mąki i cukru. Musli dodaje ciasteczkom ciekawej, chrupiącej tekstury, a dodatek owoców suszonych sprawia, że są one wyjątkowo smaczne. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, na spacer czy piknik. Dodatkowo, jeśli jesteś na diecie, te ciasteczka są idealnym wyborem – są niskokaloryczne i sycące. Oto przepis na ekspresowe ciasteczka z musli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (około 20 sztuk)
- 2 szklanki musli (1 szklanka = 250 ml; u mnie wielozbożowe z dodatkami)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna; może być dowolna, w tym pełnoziarnista)
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu (płynnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekspresowe ciasteczka z musli – jak zrobić?
- Masło należy stopić, a jajko roztrzepać. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinkę spłaszczyć (*) i ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia – stwardnieją i staną się kruche.
Ekspresowe ciasteczka z musli – dodatkowe informacje
(*) Ciastek nie należy mocno spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia – same „rozleją się” na boki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowa przekąska z paluszków grissini z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem
Następny przepis: Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami