Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami
Ciesz się smakiem lata i jesieni jednocześnie, dzięki wyjątkowej ekspresowej tarcie kruchej z budyniem i śliwkami. To idealna propozycja dla osób, które uwielbiają połączenie słodkiego budyniu z delikatnie kwaśnymi śliwkami. Smak tego ciasta jest niezwykle intensywny i złożony, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu jest idealny na spontaniczne spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Jeśli chcesz poczuć prawdziwą magię smaku i aromatu, wybierz tę tartę śliwkową z budyniem. Gwarantujemy, że każdy kęs przeniesie Cię do krainy kulinarnej rozkoszy.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 całe jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka kakao
- pół kg śliwek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- cukier waniliowy
- cynamon
Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami – jak zrobić?
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Wbić jajka, wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Całość zagnieść. (Gdy ciasto jest za rzadkie podsypać mąką). Ciasto wyłożyć na blachę do tarty, wysmarowanej tłuszczem. Posypać kakao. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając do proszku budyniowego łyżkę mąki ziemniaczanej. Ugotowany budyń wylewamy na surowe ciasto, układamy śliwki, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Słowa kluczowe: tarta śliwkowa z budyniem, tarta ze śliwkami i budyniem
Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami – dodatkowe informacje
Upieczone ciasto podajemy na ciepło jak szarlotkę. Można posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: domowa ekspresowa wędlina
Następny przepis: Ekspresowa przekąska z paluszków grissini z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem