domowa ekspresowa wędlina
Domowa ekspresowa wędlina to propozycja dla wszystkich smakoszy delikatnych mięsnych przekąsek. Dzięki temu przepisowi, wędlina własnej roboty jest już na wyciągnięcie ręki. To doskonały sposób na zdrową i naturalną alternatywę dla sklepowych wędlin, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Własnoręcznie przygotowana, nie tylko nada wyjątkowego charakteru domowemu obiadu, ale również przyda się na śniadanie czy podczas pikniku. Wędlina domowej roboty to satysfakcja z efektu końcowego oraz gwarancja najwyższej jakości składników. Przepis jest prosty, ekonomiczny i niezwykle smaczny. Daj się skusić i odkryj tajniki produkcji domowej wędliny.
admin
Składniki:
- 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
- 2,5 litra wody
- 3 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki soli
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku
Domowa ekspresowa wędlina – jak zrobić?
- Wodę wlewamy do wysokiego garnka. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Do przestygniętej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 min i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy w garnku i zalewie na noc do wystygnięcia.
- Rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu gotujemy 5 min. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia zalewy.
- Gotową wędlinę wyjmujemy z zalewy. Nadaje się już na kanapki. Owijamy ją folią aluminiową i przechowujemy w lodówce.
domowa ekspresowa wędlina – dodatkowe informacje
Do przepisu można użyć każdego mięsa: szynka, łopatka, pierś z indyka itd.
2 x 5 min wystarczy, żeby mięsko było zrobione. Nie wolno przekraczać czasu gotowania, bo zrobi się zbyt suche.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowa jaglanka z płatków z cynamonem, miodem i suszonymi jabłkami
Następny przepis: Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami