domowa ekspresowa wędlina

domowa ekspresowa wędlina

Domowa ekspresowa wędlina to propozycja dla wszystkich smakoszy delikatnych mięsnych przekąsek. Dzięki temu przepisowi, wędlina własnej roboty jest już na wyciągnięcie ręki. To doskonały sposób na zdrową i naturalną alternatywę dla sklepowych wędlin, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Własnoręcznie przygotowana, nie tylko nada wyjątkowego charakteru domowemu obiadu, ale również przyda się na śniadanie czy podczas pikniku. Wędlina domowej roboty to satysfakcja z efektu końcowego oraz gwarancja najwyższej jakości składników. Przepis jest prosty, ekonomiczny i niezwykle smaczny. Daj się skusić i odkryj tajniki produkcji domowej wędliny.

Składniki:

  • 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
  • 2,5 litra wody
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku

Domowa ekspresowa wędlina – jak zrobić?

  1. Wodę wlewamy do wysokiego garnka. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Do przestygniętej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 min i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy w garnku i zalewie na noc do wystygnięcia.
  3. Rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu gotujemy 5 min. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia zalewy.
  4. Gotową wędlinę wyjmujemy z zalewy. Nadaje się już na kanapki. Owijamy ją folią aluminiową i przechowujemy w lodówce.

domowa ekspresowa wędlina – dodatkowe informacje

Do przepisu można użyć każdego mięsa: szynka, łopatka, pierś z indyka itd.

2 x 5 min wystarczy, żeby mięsko było zrobione. Nie wolno przekraczać czasu gotowania, bo zrobi się zbyt suche.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ekspresowa jaglanka z płatków z cynamonem, miodem i suszonymi jabłkami
Następny przepis: Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode