dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi

dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi

Przepis na dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi to przysmak, dla koneserów niebanalnych smaków. To mało konwencjonalne danie łączy w sobie dzikość gołębi, z wilgotną słodyczą egzotycznych owoców. Choć potrawy z gołębia nie są powszechne, to mięso jest delikatne i aromatyczne. A pieczony gołąb jest szczególnie smakuje wyjątkowo, zwłaszcza w towarzystwie słodkawych owoców. Wykorzystany w tym przepisie dziki gołąb jest wyjątkowy – jego mięso ma nieco silniejszy smak niż gołębie hodowlane. Ta potrawa jest nie tylko atrakcyjna gustownie, ale również wizualnie, przyciągając wzrok intensywnymi kolorami.

Składniki:

  • 3-4 świeże gołębie (grzywacze)
  • 3-4 kawałki masła
  • sól morska
  • kolorowy pieprz
  • 150 ml białego wermutu (u mnie Martini)
  • połowa cytryny
  • 10 dag kandyzowanych owoców (mango, papaja, ananas)
  • łyżka miodu
  • oliwa z oliwek z tymiankiem
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • liść laurowy
  • kawałek świeżego imbiru

Dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi – jak zrobić?

  1. Oliwę, miód, pieprz i sól mieszamy ze sobą. Mieszanką nacieramy gołębie.
  2. Do środka gołębi wkładamy kandyzowane owoce, kawałek masła i kawałek cytryny.
  3. Do naczynia wkładamy ziele, liść, imbir i czosnek. Układamy gołębie. Podlewamy wermutem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, co jakiś czas polewając sosem, który powstał podczas pieczenia. Podajemy z ziemniakami i warzywami.

dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi – dodatkowe informacje

W podobny sposób można upiec inny drób np. perliczkę, bażanta, przepiórkę czy młodego kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dziki łosoś z Alaski z kolorową salsą
Następny przepis: Efektowny tort gorset - bikini :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode