dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi
Przepis na dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi to przysmak, dla koneserów niebanalnych smaków. To mało konwencjonalne danie łączy w sobie dzikość gołębi, z wilgotną słodyczą egzotycznych owoców. Choć potrawy z gołębia nie są powszechne, to mięso jest delikatne i aromatyczne. A pieczony gołąb jest szczególnie smakuje wyjątkowo, zwłaszcza w towarzystwie słodkawych owoców. Wykorzystany w tym przepisie dziki gołąb jest wyjątkowy – jego mięso ma nieco silniejszy smak niż gołębie hodowlane. Ta potrawa jest nie tylko atrakcyjna gustownie, ale również wizualnie, przyciągając wzrok intensywnymi kolorami.
admin
Składniki:
- 3-4 świeże gołębie (grzywacze)
- 3-4 kawałki masła
- sól morska
- kolorowy pieprz
- 150 ml białego wermutu (u mnie Martini)
- połowa cytryny
- 10 dag kandyzowanych owoców (mango, papaja, ananas)
- łyżka miodu
- oliwa z oliwek z tymiankiem
- ziele angielskie
- czosnek
- liść laurowy
- kawałek świeżego imbiru
Dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi – jak zrobić?
- Oliwę, miód, pieprz i sól mieszamy ze sobą. Mieszanką nacieramy gołębie.
- Do środka gołębi wkładamy kandyzowane owoce, kawałek masła i kawałek cytryny.
- Do naczynia wkładamy ziele, liść, imbir i czosnek. Układamy gołębie. Podlewamy wermutem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, co jakiś czas polewając sosem, który powstał podczas pieczenia. Podajemy z ziemniakami i warzywami.
dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi – dodatkowe informacje
W podobny sposób można upiec inny drób np. perliczkę, bażanta, przepiórkę czy młodego kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dziki łosoś z Alaski z kolorową salsą
Następny przepis: Efektowny tort gorset - bikini :)