Dziczyzna w sosie własnym

Dziczyzna w sosie własnym

Podzielę się z Wami wykwintnym przepisem, który stanowi doskonałe połączenie tradycji i smaku – dziczyzna w sosie własnym. Czym jest dziczyzna? To mięso pochodzące od zwierząt żyjących na wolności, takich jak sarny, jelenie czy dziki, które doskonale wpisuje się w klimat zimowych, domowych obiadów. Przyrządzanie dziczyzny to prawdziwe sztuka, wymaga bowiem nie tylko odpowiedniego przygotowania składników, ale również odpowiedniego czasu i temperatury gotowania. Pomimo że dzień z dziczyzną może wiązać się z wydaniem kilku godzin w kuchni, na samym końcu czeka na Was prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 kilogramy mięsa z dzika (z kością lub bez)
  • 1,5 łyżeczki soli do zmiękczania mięsa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4-6 pokruszonych ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka zielonego delikatu Knorr
  • 6-8 średnich cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka smalcu

Dziczyzna w sosie własnym – jak zrobić?

  1. Wszystkie sypkie przyprawy mieszamy, mięso kroimy w plastry i obtaczamy w przyprawach, cebule kroimy w kostkę. W brytfannie roztapiamy pól kostki smalcu i układamy plastry mięsa, posypujemy częścią cebuli i wyciskamy czosnek, następnie układamy kolejną warstwę mięsa i znowu posypujemy cebulą. Na samym końcu układamy pokrojone w plastry pozostałe pół kostki smalcu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny, by mięso było miękkie.

Dziczyzna w sosie własnym – dodatkowe informacje

Strasznie polecam i nie przestraszcie się ilości tłuszczu, bo tak naprawdę nie jest on odczuwalny, a sosik jest przepyszny z ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem ze śliwek
Następny przepis: dzik nadziewany kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode