Dziczyzna w sosie własnym
Podzielę się z Wami wykwintnym przepisem, który stanowi doskonałe połączenie tradycji i smaku – dziczyzna w sosie własnym. Czym jest dziczyzna? To mięso pochodzące od zwierząt żyjących na wolności, takich jak sarny, jelenie czy dziki, które doskonale wpisuje się w klimat zimowych, domowych obiadów. Przyrządzanie dziczyzny to prawdziwe sztuka, wymaga bowiem nie tylko odpowiedniego przygotowania składników, ale również odpowiedniego czasu i temperatury gotowania. Pomimo że dzień z dziczyzną może wiązać się z wydaniem kilku godzin w kuchni, na samym końcu czeka na Was prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy mięsa z dzika (z kością lub bez)
- 1,5 łyżeczki soli do zmiękczania mięsa
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4-6 pokruszonych ziaren jałowca
- 1 łyżeczka zielonego delikatu Knorr
- 6-8 średnich cebul
- 3 ząbki czosnku
- kostka smalcu
Dziczyzna w sosie własnym – jak zrobić?
- Wszystkie sypkie przyprawy mieszamy, mięso kroimy w plastry i obtaczamy w przyprawach, cebule kroimy w kostkę. W brytfannie roztapiamy pól kostki smalcu i układamy plastry mięsa, posypujemy częścią cebuli i wyciskamy czosnek, następnie układamy kolejną warstwę mięsa i znowu posypujemy cebulą. Na samym końcu układamy pokrojone w plastry pozostałe pół kostki smalcu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny, by mięso było miękkie.
Dziczyzna w sosie własnym – dodatkowe informacje
Strasznie polecam i nie przestraszcie się ilości tłuszczu, bo tak naprawdę nie jest on odczuwalny, a sosik jest przepyszny z ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem ze śliwek
Następny przepis: dzik nadziewany kaszą gryczaną