Dżem ze śliwek

Dżem ze śliwek

Zaprojektuj swoje poranki ze świeżym, domowym dżemem ze śliwek. Ten nieodparty przepis zapewnia idealną równowagę słodkości i kwasowości, które wyróżniają śliwki, przekształcając je w gęsty, smakowity dżem. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem przygód kulinarnej, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, ten dżem śliwkowy może stać się ulubionym dodatkiem do Twojej porannej bułki, a także bazą do rozmaitych słodkości. Z tą marmoladą ze śliwek, każda potrawa staje się przyjemniejsza. Chwyciwszy ten wyjątkowy przepis na dżem śliwkowy, obrócisz sezon śliwek na najwyższe obroty smaku.

Składniki:

  • 1 kg śliwek bez pestek
  • 400 g cukru (połowa białego, połowa brązowego)
  • sok z jednej cytryny

Dżem ze śliwek – jak zrobić?

1.
Umyte śliwki drylujemy, wkładamy do garnka i rozdrabniamy blenderem
2.
Do rozdrobnionych śliwek dodajemy cukier, sok z cytryny, dokładnie mieszamy i stawiamy na gazie.
3.
Dżem śliwkowy smażę na małym ogniu tak żeby się pyrkał około 70 minut, od czasu do czasu mieszając
4.
Długość smażenia dżemu zależy jaką konsystencję dżemu chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem śliwkowy staje się gęstszy
5.
Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem. Wycieram bardzo dokładnie brzegi słoika i mocno zakręcam
6.
Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, Jeżeli słoiki złapały, nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiamy do chłodnego pomieszczenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy słoiki złapały możemy je pasteryzować

Słowa kluczowe:

  • dzem sliwkowy przepisy
  • jak zrobić marmoladę ze śliwek
  • przepis na dżem śliwkowy
  • marmolada ze śliwek
  • dzem z e sliwek
  • dżem śliwkowy przepisy
  • dżem śliwkowy przepis
  • dżem śliwkowy
  • dżem ze śliwek
  • dżemy ze śliwek

Porady – dodatkowe informacje o dżemie ze śliwek

Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem śliwkowy po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia (po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików, a jeżeli nie to nadal smażę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z renklod
Następny przepis: Dziczyzna w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode