Dżem Z Papierówek
Ten przepis na dżem z papierówek jest prawdziwym skarbem jesieni, kiedy to właśnie te jabłka dojrzewają w pełni. Papierówki są niezwykle aromatyczne, a dżem z nich przygotowany jest odznacza się wyjątkowym, lekko kwaskowatym smakiem, który doskonale komponuje się zarówno z kanapkami, jak i jako dodatek do ciast czy naleśników. Przygotowanie takiego przetworu z papierówek to także doskonały sposób na wykorzystanie owoców, które zebraliśmy z ogrodu albo kupiliśmy na targu – używając tego przepisu, można cieszyć się smakiem jabłek papierówek przez cały rok.
admin
Składniki:
- 1 kilogram jabłek papierówek
- około 300 gramów cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 laska cynamonu
- 4-5 łyżek wody
Dżem z papierówek – jak zrobić?
-
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę, następnie przekładamy do garnka podlewamy wodą i zaczynamy duszenie. Dusimy do całkowitego ich rozpadu.
Następnie dodajemy cukier, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy, aż do zgęstnienia i uzyskania pożądanego smaku (laskę cynamonu wyjmujemy w momencie kiedy smak dżemu nam odpowiada).
Gorący dżem, przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków, a następnie odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Po przestygnięciu przenosimy do chłodnego miejsca. Smacznego!
Dżem Z Papierówek – dodatkowe informacje
Przepis jest na 4 słoiczki 250 ml.