Dżem Z Papierówek

Dżem Z Papierówek

Ten przepis na dżem z papierówek jest prawdziwym skarbem jesieni, kiedy to właśnie te jabłka dojrzewają w pełni. Papierówki są niezwykle aromatyczne, a dżem z nich przygotowany jest odznacza się wyjątkowym, lekko kwaskowatym smakiem, który doskonale komponuje się zarówno z kanapkami, jak i jako dodatek do ciast czy naleśników. Przygotowanie takiego przetworu z papierówek to także doskonały sposób na wykorzystanie owoców, które zebraliśmy z ogrodu albo kupiliśmy na targu – używając tego przepisu, można cieszyć się smakiem jabłek papierówek przez cały rok.

Składniki:

  • 1 kilogram jabłek papierówek
  • około 300 gramów cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 4-5 łyżek wody

Dżem z papierówek – jak zrobić?

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę, następnie przekładamy do garnka podlewamy wodą i zaczynamy duszenie. Dusimy do całkowitego ich rozpadu.
    Następnie dodajemy cukier, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy, aż do zgęstnienia i uzyskania pożądanego smaku (laskę cynamonu wyjmujemy w momencie kiedy smak dżemu nam odpowiada).
    Gorący dżem, przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków, a następnie odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
    Po przestygnięciu przenosimy do chłodnego miejsca. Smacznego!

Dżem Z Papierówek – dodatkowe informacje

Przepis jest na 4 słoiczki 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z owoców dzikiej róży
Następny przepis: Dżem z renklod

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode