DŻEM z KAKI (MARMELLATA di CACHI)
Jeżeli jesteś fanem owoców kaki i szukasz sposobu na to, jak wykorzystać ich wyjątkowy smak w kuchni, mamy dla Ciebie idealny przepis. Intensywnie słodki i egzotyczny dżem z kaki będzie idealnym dodatkiem do porannych tostów czy naleśników. Proces przygotowania tej niezwykłej marmellaty nie jest skomplikowany, a efekt końcowy zaskoczy Cię swoim wyrazistym smakiem. Do przygotowania dżemu potrzebujesz jedynie dojrzałych owoców kaki, cukru, soku z cytryny i żelfixu. Ta włoska wersja dżemu, niepowtarzalna w swoim smaku, przeniesie Cię w sam środek słońca Toskanii. Ciesz się smakiem kaki nie tylko jesienią.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 dojrzałe, miękkie owoce persymony (kaki)
- 1 szklanka cukru
- sok i skórka z 1/2 cytryny
Dżem z kaki (marmellata di cachi) – jak zrobić?
- Owoce umyć, obrać cienko ze skórki. Zblendowa lub rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków.
- Włożyć do garnka, dodać sok i drobno startą skórkę (tylko żółtą część) z cytryny i cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. od czasu do czasu mieszając.
- Gotowy, gorący dżem przełożyć do sterylnych słoiczków, zakręcić i postawić je do góry dnem. Dla pewność można zagotować słoiki. Po ostygnięciu nadaje się od razu do jedzenia. Dżem można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Buon Appetito!
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast cytryny można użyć soku i skórki z pomarańczy, można urozmaicić szczyptą cynamonu.