Dżem z dyni i jabłek

Dżem z dyni i jabłek

Przedstawiam świetny przepis na dżem dyniowy z jabłkami. Dynia, charakterystyczny warzywa jesiennych krajobrazów, doskonale komponuje się z jabłkami, dając niezwykle aromatyczne połączenie. Ten przepis to doskonała kombinacja tych dwóch składników, niezwykle prosty sposób na stworzenie przetworu, który doda uroku naszej jesiennej spiżarce. Dżem z dyni i jabłek jest doskonały na zimowe wieczory, idealnie pasuje do domowego pieczywa, nadaje się także do rozmaitych deserów. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić dżem z dyni, ten przepis jest dla Ciebie. Zapraszam do wypróbowania tego wyśmienitego, jesiennego, całorocznego smaku.

Składniki:

  • 2 kilogramy dyni bez skóry i gniazd nasiennych
  • 2 kilogramy jabłek bez skóry i gniazd nasiennych
  • 1 kilogram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka pomarańczowa

Dżem z dyni i jabłek – jak zrobić?

  1. Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
  2. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną.
  3. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1kg cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową.
  4. Smażyć aż dżem będzie gesty.
  5. Dżem z dyni i jabłek przełożyć do słoików.
  6. Pasteryzować ok. 20 minut.

Porady – Dodatkowe informacje

żeby nie był taki słodki można dać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z dyni jabłek i marchewki
Następny przepis: Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode