Dżem z dyni i jabłek
Przedstawiam świetny przepis na dżem dyniowy z jabłkami. Dynia, charakterystyczny warzywa jesiennych krajobrazów, doskonale komponuje się z jabłkami, dając niezwykle aromatyczne połączenie. Ten przepis to doskonała kombinacja tych dwóch składników, niezwykle prosty sposób na stworzenie przetworu, który doda uroku naszej jesiennej spiżarce. Dżem z dyni i jabłek jest doskonały na zimowe wieczory, idealnie pasuje do domowego pieczywa, nadaje się także do rozmaitych deserów. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić dżem z dyni, ten przepis jest dla Ciebie. Zapraszam do wypróbowania tego wyśmienitego, jesiennego, całorocznego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy dyni bez skóry i gniazd nasiennych
- 2 kilogramy jabłek bez skóry i gniazd nasiennych
- 1 kilogram cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 galaretka pomarańczowa
Dżem z dyni i jabłek – jak zrobić?
- Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
- Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną.
- Wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1kg cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową.
- Smażyć aż dżem będzie gesty.
- Dżem z dyni i jabłek przełożyć do słoików.
- Pasteryzować ok. 20 minut.
Porady – Dodatkowe informacje
żeby nie był taki słodki można dać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem z dyni jabłek i marchewki
Następny przepis: Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym