Dżem z cukinii
Dżem z cukinii to nieoczywisty, ale wyjątkowo pyszny sposób na wykorzystanie tego warzywa. To pyszne, naturalne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Dżem z cukinii przypomina swoim smakiem przetwory z jabłek czy gruszek, a jednocześnie jest nieco bardziej wyjątkowy. Jest idealny na śniadanie, podawany na chrupiącym toście, dodatek do ciast, a także jako słodki dodatek do mięs. Ten przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich domowników. Dżemy z cukinii to dowód na to, że z tym warzywem można tworzyć nie tylko dania, ale i pyszne przetwory.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 kg startej cukinii,
1 kg cukru,
2 zielone galaretki (lub pomarańczowe lub cytrynowe),
3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
Dżem z cukinii – jak zrobić?
- Cukinię obieramy ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawiamy na 12 godzin.
- Po tym czasie wkładamy do dużego garnka. Blenderem rozdrabniamy. Stawiamy na palnik z gazem i gotujemy.
- Smacznego!!!
- Gaz wyłączamy. Dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy. Gorący dżem wkładamy do czystych słoików. Odwracamy do góry dnem, aby się zatkały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dżem z cukinii – dodatkowe informacje
Dodając inny smak galaretki otrzymamy inny kolor i inny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem wiśniowy
Następny przepis: Dżem z aronii jabłek i śliwek