Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii to nieoczywisty, ale wyjątkowo pyszny sposób na wykorzystanie tego warzywa. To pyszne, naturalne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Dżem z cukinii przypomina swoim smakiem przetwory z jabłek czy gruszek, a jednocześnie jest nieco bardziej wyjątkowy. Jest idealny na śniadanie, podawany na chrupiącym toście, dodatek do ciast, a także jako słodki dodatek do mięs. Ten przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich domowników. Dżemy z cukinii to dowód na to, że z tym warzywem można tworzyć nie tylko dania, ale i pyszne przetwory.

Składniki:

  • 2,5 kg startej cukinii,

    1 kg cukru,

    2 zielone galaretki (lub pomarańczowe lub cytrynowe),

    3 łyżeczki kwasku cytrynowego,

Dżem z cukinii – jak zrobić?

  1. Cukinię obieramy ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawiamy na 12 godzin.
  2. Po tym czasie wkładamy do dużego garnka. Blenderem rozdrabniamy. Stawiamy na palnik z gazem i gotujemy.
  3. Smacznego!!!
  4. Gaz wyłączamy. Dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy. Gorący dżem wkładamy do czystych słoików. Odwracamy do góry dnem, aby się zatkały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Dżem z cukinii – dodatkowe informacje

Dodając inny smak galaretki otrzymamy inny kolor i inny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem wiśniowy
Następny przepis: Dżem z aronii jabłek i śliwek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode