Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy

Każdego lata, kiedy drzewa wiśniowe gęsto pokrywają się czerwonymi owocami, domowe kuchnie zaczynają pachnieć domowym dżemem wiśniowym. Ten przepis na dżem wiśniowy, który nie wymaga dodatku żelfixu, to doskonały sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok. Aromatyczne, słodko-kwasowe wiśnie idealnie komponują się z subtelną nutą wanilii. Ugotowanie takiego dżemu to doskonała okazja, aby cieszyć się sezonowymi owocami i sprawić, że ich smak pozostanie z nami na dłużej. Ponadto praca nad dżemem to świetne doświadczenie dla całej rodziny – nadzienie słoików aromatyczną mieszanką to prawdziwa frajda.

Składniki:

  • 1,2 kg świeżych wiśni
  • 500 g cukru
  • 1 opakowanie żelfixu (2:1)

Dżem wiśniowy – jak zrobić?

  1. Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i pozostawiamy najlepiej na noc (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu ok. 5 min., wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy ok. 3- 4 min. mieszając. Nakładamy w suche słoiczki, przewracamy wieczkiem w dół na 30 min. Potem odwracamy słoiczek i odkładamy w suche i zacienione miejsce.

Słowa kluczowe: dżem wiśniowy bez żelfixu

Dżem wiśniowy – dodatkowe informacje

Przy przyrządzaniu dżemu z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje: 2 kg wiśni + 2 żelfixy + 1 kg cukru. Nie zalecam stosowania jednorazowo większej ilości składników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem truskawkowy - naturalny bez żadnych ulepszaczy!
Następny przepis: Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode