Dżem truskawkowy – naturalny bez żadnych ulepszaczy!
Ten przepis na dżem truskawkowy na zawsze zmieni twoje podejście do domowej konfitury. Prosty, naturalny i bez użycia żadnych sztucznych ulepszaczy – to jest prawdziwy smak lata zamknięty w słoiku. Ten domowy dżem truskawkowy z pewnością zadowoli kubki smakowe zarówno dzieci, jak i dorosłych, a jego wykonanie jest tak proste, że nawet początkujący kucharze poradzą sobie bez problemu. Gwarantuje intensywny, bogaty smak dojrzałych truskawek, który rozpływa się w ustach. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić dżem truskawkowy, ten przepis jest dla Ciebie idealny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Truskawki (łubianka)
- Cukier (1 szklanka)
Dżem truskawkowy – naturalny bez żadnych ulepszaczy! – jak zrobić?
- Truskawki dobrze wypłukać, wyszypułkować. Włożyć do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej). Każdą warstwę truskawek przesypać cukrem, żeby puściły sok. Odstawić na około 1,5 godz w chłodne miejsce (można też na całą noc).
- Gdy puszczą sok zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć aż się rozpadną co jakiś czas mieszając. Rada: Lekko rozpadającym się truskawkom można pomóc rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków – skróci to czas przygotowania dżemu, a krócej gotowany dżem będzie miał jaśniejszy kolor.
- Nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie wycieramy gwint w słoikach i zakręcamy suchą przykrywką. Pasteryzujemy około 20 min.
Dżem truskawkowy – dodatkowe informacje
Zasypując truskawki cukrem nie przesadzajmy z jego ilością, zawsze można dosłodzić podczas smażenia. Gdy truskawki puszczą nam zbyt dużo soku odlewamy go do osobnych słoików – będziemy mieć w zimie na kompot do obiadu. W przepisie podałam proporcje bardzo małe – im więcej truskawek i cukru – tym więcej słoików 🙂