Dżem truskawkowo- jagodowy
Zapomnijcie o nudnych, jednoskładnikowych dżemach z supermarketu! Dzisiaj przedstawiam przepis na kuszący dżem truskawkowo-jagodowy, który to idealne połączenie owoców zaskoczy Was swoim słodko-kwasowym smakiem. Intensywna rubinowa barwa dżemu, uwolnione przez podgrzewanie aromaty jagód i truskawek oraz delikatna, lekko gęsta struktura sprawiają, że staje się on idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, ale także do codziennych śniadań i kanapek. Wybór najwyższej jakości owoców i umiejętność ich łączenia to tajemnica doskonałego, domowego dżemu. Cóż może być lepsze od smaku lata zamkniętego w słoiku?
admin
Składniki:
- 2 kilogramy truskawek
- 1 kilogram jagód
- 3 żel-fiksy
- 80 dekagramów cukru
Dżem truskawkowo- jagodowy – jak zrobić?
-
1.
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy jagody. Wsypujemy żel- fiksy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier i gotujemy ponownie minutę. Mieszamy do całkowitego zaniku piany. Gorący dżem wykładamy do umytych słoików mocno zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry dnem.
Dżem truskawkowo-jagodowy – dodatkowe informacje
Cukier w zależności od upodobań można zwiększyć do kilograma.