Dżem truskawkowo- jagodowy

Dżem truskawkowo- jagodowy

Zapomnijcie o nudnych, jednoskładnikowych dżemach z supermarketu! Dzisiaj przedstawiam przepis na kuszący dżem truskawkowo-jagodowy, który to idealne połączenie owoców zaskoczy Was swoim słodko-kwasowym smakiem. Intensywna rubinowa barwa dżemu, uwolnione przez podgrzewanie aromaty jagód i truskawek oraz delikatna, lekko gęsta struktura sprawiają, że staje się on idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, ale także do codziennych śniadań i kanapek. Wybór najwyższej jakości owoców i umiejętność ich łączenia to tajemnica doskonałego, domowego dżemu. Cóż może być lepsze od smaku lata zamkniętego w słoiku?

Składniki:

  • 2 kilogramy truskawek
  • 1 kilogram jagód
  • 3 żel-fiksy
  • 80 dekagramów cukru

Dżem truskawkowo- jagodowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy jagody. Wsypujemy żel- fiksy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier i gotujemy ponownie minutę. Mieszamy do całkowitego zaniku piany. Gorący dżem wykładamy do umytych słoików mocno zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry dnem.

Dżem truskawkowo-jagodowy – dodatkowe informacje

Cukier w zależności od upodobań można zwiększyć do kilograma.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem rabarbarowy
Następny przepis: Dżem wiśniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode