Dyniowe placuszki na słono

Dyniowe placuszki na słono

Placuszki z dyni na słono to pyszna i niezwykle kreatywna propozycja dla miłośników warzywnych przekąsek. Pomysłowe placuszki, które charakteryzują się delikatnym, lekko słonym smakiem. Składniki, z jakich je zrobimy, są łatwo dostępne, a sama dynia dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Idealne na podwieczorek lub jako zaskakująca przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Ten prosty w przygotowaniu, lecz efektowny przepis z pewnością umili jesienne wieczory i pozwoli odkryć dynię na nowo! Daj się zaskoczyć i odkryj smak dyniowych placuszków na słono. Prawdziwa gratka dla miłośników dyni i nie tylko!

Składniki:

  • Placuszki:
  • 400-500g obranej dyni
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli do smaku
  • Dodatki:
  • oliwki
  • kiełki rzodkiewki
  • biały ser

Placuszki z dyni na słono – jak zrobić?

  1. Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odsącz nadmiar wody.
  2. Dodaj mąkę, jajko i sól.
  3. Wymieszaj na jednolitą masę i nakładaj placuszki łyżką. Smaż z obu stron.

Dyniowe placuszki na słono – dodatkowe informacje

Dodatki można zamieniać według uznania. Placuszki dobrze smakują również z łososiem i natką pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dyniowe pierogi na parze
Następny przepis: Dżem aroniowo śliwkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode