Dyniowe placuszki na słono
Placuszki z dyni na słono to pyszna i niezwykle kreatywna propozycja dla miłośników warzywnych przekąsek. Pomysłowe placuszki, które charakteryzują się delikatnym, lekko słonym smakiem. Składniki, z jakich je zrobimy, są łatwo dostępne, a sama dynia dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Idealne na podwieczorek lub jako zaskakująca przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Ten prosty w przygotowaniu, lecz efektowny przepis z pewnością umili jesienne wieczory i pozwoli odkryć dynię na nowo! Daj się zaskoczyć i odkryj smak dyniowych placuszków na słono. Prawdziwa gratka dla miłośników dyni i nie tylko!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Placuszki:
- 400-500g obranej dyni
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szczypta soli do smaku
- Dodatki:
- oliwki
- kiełki rzodkiewki
- biały ser
Placuszki z dyni na słono – jak zrobić?
- Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odsącz nadmiar wody.
- Dodaj mąkę, jajko i sól.
- Wymieszaj na jednolitą masę i nakładaj placuszki łyżką. Smaż z obu stron.
Dyniowe placuszki na słono – dodatkowe informacje
Dodatki można zamieniać według uznania. Placuszki dobrze smakują również z łososiem i natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dyniowe pierogi na parze
Następny przepis: Dżem aroniowo śliwkowy