Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami to prawdziwa gratka dla miłośników jesieni i roślinnych smaków. Już sama dynia ze swoim słodko-orzechowym smakiem jest potrawą wyjątkową, ale po połączeniu z aromatem pieczonego czosnku i świeżych ziół, zmienia się w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Dodatek oliwy z oliwek podkreśla naturalny smak dyni, a jednocześnie dodaje nuty śródziemnomorskie. To prosty i aromatyczny sposób na ciepłe, jesienne posiłki, zarówno jako dodatek do głównych dań, jak i samodzielna przekąska. Ta zapiekana dynia z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim jesienno-zimowym stole.

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia suszona według uznania
  • rozmaryn suszony według uznania
  • tymianek suszony według uznania

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami – jak zrobić?

  1. Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski.
  2. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą.
  3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jak ona jest duża.
  4. Tak upieczona dynia jest gotowa do podania. Przed podaniem można udekorować świeżymi gałązkami ziół.

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami – dodatkowe informacje

Porcja dla 4 osób. Użyłam dyni hokkaido. Przed podaniem upieczoną dynię i czosnek obieramy z łupin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia pasteryzowana
Następny przepis: Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode