Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami
Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami to prawdziwa gratka dla miłośników jesieni i roślinnych smaków. Już sama dynia ze swoim słodko-orzechowym smakiem jest potrawą wyjątkową, ale po połączeniu z aromatem pieczonego czosnku i świeżych ziół, zmienia się w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Dodatek oliwy z oliwek podkreśla naturalny smak dyni, a jednocześnie dodaje nuty śródziemnomorskie. To prosty i aromatyczny sposób na ciepłe, jesienne posiłki, zarówno jako dodatek do głównych dań, jak i samodzielna przekąska. Ta zapiekana dynia z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim jesienno-zimowym stole.
admin
Składniki:
- 1/2 średniej dyni
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia suszona według uznania
- rozmaryn suszony według uznania
- tymianek suszony według uznania
Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami – jak zrobić?
- Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski.
- Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą.
- Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jak ona jest duża.
- Tak upieczona dynia jest gotowa do podania. Przed podaniem można udekorować świeżymi gałązkami ziół.
Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami – dodatkowe informacje
Porcja dla 4 osób. Użyłam dyni hokkaido. Przed podaniem upieczoną dynię i czosnek obieramy z łupin.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dynia pasteryzowana
Następny przepis: Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką