Dynia duszona z filetem kurczaka i ziemniakami
Dynia duszona z filetem kurczaka i ziemniakami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie sezonowe składniki z odrobiną wyrafinowania. To połączenie słodkawej, aksamitnej dyni, soczystego kurczaka i ugotowanych na miękko ziemniaków jest niesamowicie zaspokajające i przytulne. Jest to danie, które sprawia, że dania z dyni i kurczaka zdobywają na popularności. Poza tym, jest to świetna opcja dla osób szukających pomysłów na wykorzystanie jesiennych warzyw. To proste, ale eleganckie danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję.
admin
Składniki:
- około 1/2 kg dyni
- 1 pojedynczy większy filet z kurczaka
- 4-5 sztuk średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku – poeiakne drobno
- pęczek świeżego posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki śmietany
- 1 szklanka wywaru drobiowego
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- większa szczypta kurkumy
- przyprawa do ziemniaków
- szczypta curry
- oliwa do smażenia
Dynia duszona z filetem kurczaka i ziemniakami – jak zrobić?
- Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oprószamy przyprawami. Szklimy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebule i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, oprószamy przyprawą do ziemniaków. Dynię obieramy, usuwamy pestki ze środka i kroimy w paski. W większym garnuszku mięso łączymy z cebulą, dodajemy pokrojoną dynię, ziemniaki, wlewamy wywar, dodajemy sok z cytryny. Całość dusimy na niewielkim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec duszenia dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek, przyprawiamy przyprawami podanymi w składnikach. Podajemy gorące, smacznego!
Słowa kluczowe: dania z dyni i kurczaka
Dodatkowe informacje – Dynia duszona z filetem kurczaka i ziemniakami
Ziemniaki można upiec w piekarniku, można też użyć tych, które pozostaną z obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dynamite Sandwich - pikantna kanapka na ciepło z wołowiną
Następny przepis: Dynia marynowana