Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dwukolorowe ciasto ucierane z owocami. Idealne na różnego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne, a także na codzienny deser. Wybór owoców zależy od Was, możecie użyć zarówno tych sezonowych, jak i konserwowych. Contrast dwóch różnych kolorów ciasta sprawia, że jest ono nie tylko smaczne, ale także atrakcyjne wizualnie. Ponadto, obecność owoców dodaje mu lekkości i świeżości. Jest to doskonała propozycja dla miłośników ciast ucieranych, które są puszyste, delikatne i wilgotne w środku. Przepis na taką babkę ucieraną z owocami jest prosty i przyjemny.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 6 jajek
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 2 – 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 – 2 szklanki owoców (w przepisie użyto czereśni z kompotu oraz mrożonych jagód)
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa gotowa lub z własnego, sprawdzonego przepisu

Przygotowanie dwukolorowego ucieranego ciasta z owocami – jak zrobić?

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrami do białości, następnie kolejno dodajemy po 1 jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy na przemian z mlekiem. Utarte ciasto dzielimy na większą i mniejszą część. Do mniejszej części dodajemy kakao i krótko miksujemy.
  2. Owoce na jasnym cieściePapierem do pieczenia wykładamy blachę o wym. 24x35cm i wylewamy większą, jasną część ciasta. Na niej układamy owoce.
  3. Wykładanie ciasta z kakaoNa owoce wylewamy pozostałą, mniejszą część ciasta z kakao. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC i w takiej temp. pieczemy ciasto ok. 45 – 50 minut.
  4. Zdobienie ciasta polewą czekoladowąGotowe ciasto po ostygnięciu zdobimy polewą czekoladową.

Słowa kluczowe: ciasto ucierane dwukolorowe, babka ucierana z owocami

Dodatkowe informacje – Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Zamiast zdobić polewą, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszonka
Następny przepis: DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI (GNOCCHI con SALSA di GORGONZOLA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode