Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dwukolorowe ciasto ucierane z owocami. Idealne na różnego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne, a także na codzienny deser. Wybór owoców zależy od Was, możecie użyć zarówno tych sezonowych, jak i konserwowych. Contrast dwóch różnych kolorów ciasta sprawia, że jest ono nie tylko smaczne, ale także atrakcyjne wizualnie. Ponadto, obecność owoców dodaje mu lekkości i świeżości. Jest to doskonała propozycja dla miłośników ciast ucieranych, które są puszyste, delikatne i wilgotne w środku. Przepis na taką babkę ucieraną z owocami jest prosty i przyjemny.
admin
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru zwykłego
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 6 jajek
- 1 niepełna szklanka mleka
- 2 – 3 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 – 2 szklanki owoców (w przepisie użyto czereśni z kompotu oraz mrożonych jagód)
- Dodatkowo:
- polewa czekoladowa gotowa lub z własnego, sprawdzonego przepisu
Przygotowanie dwukolorowego ucieranego ciasta z owocami – jak zrobić?
- Miękkie masło ucieramy z cukrami do białości, następnie kolejno dodajemy po 1 jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy na przemian z mlekiem. Utarte ciasto dzielimy na większą i mniejszą część. Do mniejszej części dodajemy kakao i krótko miksujemy.
- Papierem do pieczenia wykładamy blachę o wym. 24x35cm i wylewamy większą, jasną część ciasta. Na niej układamy owoce.
- Na owoce wylewamy pozostałą, mniejszą część ciasta z kakao. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC i w takiej temp. pieczemy ciasto ok. 45 – 50 minut.
- Gotowe ciasto po ostygnięciu zdobimy polewą czekoladową.
Słowa kluczowe: ciasto ucierane dwukolorowe, babka ucierana z owocami
Dodatkowe informacje – Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami
Zamiast zdobić polewą, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszonka
Następny przepis: DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI (GNOCCHI con SALSA di GORGONZOLA)