Duszone ziemniaki po wiejsku

Duszone ziemniaki po wiejsku

Zapraszamy do przygotowania duszonych ziemniaków po wiejsku – prostej, ortodoksyjnej potrawy będącej esencją wiejskiego komfortu. Te skromne ziemniaki, gotowane do miękkości w aksamitnym sosie, to miska pełna pieszczot dla podniebienia – smaczna, syta i niesamowicie zadowalająca. Jest to idealny dodatek do wielu dań mięsnych, ale podany sam, na przykład z chrupiącym pieczywem, może pełnić rolę pełnowartościowego posiłku. Sprawdź, jak zrobić duszone ziemniaki, i ciesz się domowym, wprowadzającym w dobry nastrój daniem. Bez względu na to, czy jesteś początkującym kucharzem, czy doświadczonym smakoszem, z pewnością pokochasz ten przepis.

Składniki:

  • 7 małych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziołowy
  • koperek

Duszone ziemniaki po wiejsku – jak zrobić?

  1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem.
  2. Cebulę i czosnek kroimy, po czym dodajemy do duszących się warzyw, solimy. Wszystko razem dusimy co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy warzywa zmiękną (będą al dente) odstawiamy przykrycie, przyprawiamy pieprzem ziołowym, koperkiem i smażymy do lekkiego zarumienienia się ziemniaków. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Duszone ziemniaki po wiejsku – dodatkowe informacje

Potrawę można również doprawić gotową przyprawą do ziemniaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszone udka w sosie pieczarkowym
Następny przepis: Duszonki, czyli góralski bunclok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode