Duszone ziemniaki po wiejsku
Zapraszamy do przygotowania duszonych ziemniaków po wiejsku – prostej, ortodoksyjnej potrawy będącej esencją wiejskiego komfortu. Te skromne ziemniaki, gotowane do miękkości w aksamitnym sosie, to miska pełna pieszczot dla podniebienia – smaczna, syta i niesamowicie zadowalająca. Jest to idealny dodatek do wielu dań mięsnych, ale podany sam, na przykład z chrupiącym pieczywem, może pełnić rolę pełnowartościowego posiłku. Sprawdź, jak zrobić duszone ziemniaki, i ciesz się domowym, wprowadzającym w dobry nastrój daniem. Bez względu na to, czy jesteś początkującym kucharzem, czy doświadczonym smakoszem, z pewnością pokochasz ten przepis.
admin
Składniki:
- 7 małych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz ziołowy
- koperek
Duszone ziemniaki po wiejsku – jak zrobić?
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem.
- Cebulę i czosnek kroimy, po czym dodajemy do duszących się warzyw, solimy. Wszystko razem dusimy co jakiś czas mieszając.
- Gdy warzywa zmiękną (będą al dente) odstawiamy przykrycie, przyprawiamy pieprzem ziołowym, koperkiem i smażymy do lekkiego zarumienienia się ziemniaków. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Duszone ziemniaki po wiejsku – dodatkowe informacje
Potrawę można również doprawić gotową przyprawą do ziemniaków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszone udka w sosie pieczarkowym
Następny przepis: Duszonki, czyli góralski bunclok