Duszone udka w sosie pieczarkowym
Rozsmakuj się w wyjątkowo smacznym przepisie na duszone udka w sosie pieczarkowym. To danie wywoła u każdego miłośnika kulinariów prawdziwy zachwyt. Bogactwo smaku zaczerpnęliśmy z tradycyjnej polskiej kuchni. Mamy tutaj bowiem zaszczyt prezentować potrawę, w której główne role odgrywają soczyste, dobrze doprawione udka z kurczaka, duszone do momentu, kiedy stają się niezwykle miękkie. Całość dopełnia aromatyczny, gęsty sos pieczarkowy, który zawdzięcza swój smak i konsystencję świeżym pieczarkom. Ten klasyczny przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia. Duszone udka w sosie pieczarkowym sprawią, że zwykły obiad zmieni się w wykwintny posiłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 udko z kurczaka (opłukać i osuszyć)
- 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki mąki do sosu
- sól, pieprz, łyżka maggi, szczypta cukru
- masło do smażenia
- Surówka z marchewki:
- 4 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach (ok.400 gram)
- 1 duże jabłko starte na tarce o dużych oczkach
- 1 mała posiekana cebula
- łyżka tartego chrzanu (ze słoika lub świeżo startego)
- łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
Duszone udka w sosie pieczarkowym – jak zrobić?
- Udka obsmażyć na suchej patelni teflonowej do silnego zrumienienia, przełożyć do garnka, podlać 1/litra wrzątku, posolić. Na tej samej patelni na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażyć, dodać do udek. Całość dusić ok 45-50 minut, powstały sos zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki wody, doprawić maggi, cukrem i pieprzem.
Surówka
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić.
xxxx – dodatkowe informacje
Udka w sosie pieczarkowym dobrze smakują z kaszą np. kukurydzianą lub gryczaną a także z ziemniakami czy ryżem. Ich delikatny smak podkreśli surówka z marchewki i chrzanu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszone roladki z kurczaka
Następny przepis: Duszone ziemniaki po wiejsku