Duszone roladki z kurczaka
Przedstawiamy przepis na duszone roladki z kurczaka – wykwintne danie, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Te aromatyczne, aksamitnie miękkie roladki drobiowe stanowią doskonałą propozycję na rodzinny obiad czy uroczystą kolację. Delikatne mięso kurczaka, duszone na wolnym ogniu, zyskuje niepowtarzalny smak i zapach. Duszone roladki z kurczaka to danie, które z powodzeniem może stać się gwiazdą każdego stołu. Odkryj razem z nami ten wyjątkowy smak i zaskocz swoich bliskich tym niebanalnym daniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 20 g serka topionego
- plaster szynki gotowanej z kurczaka
- cukinia
- papryka żółta
- papryka czerwona (pojedyncze kawałki – najlepiej pokrojone w słupki)
Duszone roladki z kurczaka – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka podziel na pół. Następnie lekko rozbij i oprósz solą i pieprzem.
- Na filecie ułóż pół plasterka szynki, kawałki warzyw i kawałeczek serka topionego. Następnie zwiń w roladkę (asekurując przed rozpadem wykałaczkami).
- Przygotowane roladki włóż do rondelka i podlej niewielką ilością wody i łyżeczką oliwy z oliwek. Przykryj i duś przez około 15 min co jakiś czas przewracając, aby mięso udusiło się z każdej strony równomiernie.
- Dodaj do duszącego się mięsa – pomidory z kartonika, dopraw (możesz dodać nieco cukinii, papryki, bakłażana) i chwilę jeszcze podduś.
- Gotowe roladki z sosem podaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą oraz dowolnymi warzywami (u mnie króluje fasolka szparagowa, kalafior i brokuł).
Słowa kluczowe: roladki drobiowe duszone, duszone roladki z kurczaka
Dodatkowe informacje – Duszone roladki z kurczaka
Nie zapomnij przed podaniem wyciągnąć wykałaczek. Dzięki temu unikniesz niepotrzebnej wizyty w szpitalu 😛
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: duszone kolanka
Następny przepis: Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi