duszone kolanka

duszone kolanka

Czy dla Was mięso to podstawa każdego obiadu? Jeśli tak, przepis na duszone kolanka jest specjalnie dla Was. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie smaku kolanka wieprzowego- części mięsnej, która nierzadko jest niedoceniana. W długim procesie duszenia, mięso staje się niezwykle kruche i pełne smaku. To danie długiego gotowania, które zaskoczy Was swoją głębią smaku i aromatów. W połączeniu z ulubionymi dodatkami stworzy niepowtarzalne danie na specjalne okazje lub niedzielny obiad. Tym razem proponujemy Wam klasyczną wersję duszonych kolankiewiczów – po prostu niezastąpioną w kuchni mięsożerców.

Składniki:

  • 6 małych kolanek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • sól
  • marynata
  • -4 liście laurowe
  • -5 ziarenek ziela angielskiego
  • -majeranek
  • -pieprz ziarnisty
  • -2 ząbki czosnku
  • -2 łyżeczki musztardy

Duszone kolanka wieprzowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Zagotować litr wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, pokrojony czosnek, musztardę, wystudzić. Do ostudzonej marynaty włożyć kolanka, wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. 2.
    Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso, cebulę, podlewać marynatą i dusić około 2 godzin, po doprowadzeniu do miękkości, posolić.

duszone kolanka – dodatkowe informacje

najlepiej podawać z zasmażaną kiszoną kapustą;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku
Następny przepis: Duszone roladki z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode