duszone kolanka
Czy dla Was mięso to podstawa każdego obiadu? Jeśli tak, przepis na duszone kolanka jest specjalnie dla Was. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie smaku kolanka wieprzowego- części mięsnej, która nierzadko jest niedoceniana. W długim procesie duszenia, mięso staje się niezwykle kruche i pełne smaku. To danie długiego gotowania, które zaskoczy Was swoją głębią smaku i aromatów. W połączeniu z ulubionymi dodatkami stworzy niepowtarzalne danie na specjalne okazje lub niedzielny obiad. Tym razem proponujemy Wam klasyczną wersję duszonych kolankiewiczów – po prostu niezastąpioną w kuchni mięsożerców.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 małych kolanek wieprzowych
- 1 duża cebula
- sól
- marynata
- -4 liście laurowe
- -5 ziarenek ziela angielskiego
- -majeranek
- -pieprz ziarnisty
- -2 ząbki czosnku
- -2 łyżeczki musztardy
Duszone kolanka wieprzowe – jak zrobić?
-
1.
Zagotować litr wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, pokrojony czosnek, musztardę, wystudzić. Do ostudzonej marynaty włożyć kolanka, wstawić do lodówki na 2 godziny. -
2.
Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso, cebulę, podlewać marynatą i dusić około 2 godzin, po doprowadzeniu do miękkości, posolić.
duszone kolanka – dodatkowe informacje
najlepiej podawać z zasmażaną kiszoną kapustą;)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku
Następny przepis: Duszone roladki z kurczaka