Duszona wieprzowina z warzywami i przecierem pomidorowym

Duszona wieprzowina z warzywami i przecierem pomidorowym

Poznajcie naszą wersję aromatycznej i apetycznej potrawy – duszonej wieprzowiny z warzywami i przecierem pomidorowym. Wyselekcjonowane z największą starannością składniki, jak świeże warzywa i najwyższej jakości mięso wieprzowe, sprawią, że danie zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodatek przecieru pomidorowego dodaje potrawie wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Nasza wieprzowina duszona z warzywami to idealna propozycja na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Smak tej potrawy na pewno przekona do siebie każdego miłośnika klasycznej, domowej kuchni.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 4 średnie pomidory
  • 2 cebule
  • 1 papryka żółta
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 szklanka passaty-przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 2 listki laurowe
  • po 5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo: posiekana natka pietruszki

Duszona wieprzowina z warzywami i przecierem pomidorowym – jak zrobić?

  1. Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojone w kostkę mięso, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, przyprawę do mięs, zalewamy wodą i na małym płomieniu dusimy ok. godziny.
  2. Cebulę obieramy, pomidorom po sparzeniu zdejmujemy skórkę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, fasolce odcinamy końcówki.
  3. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę-cebulę, paprykę, pomidory oraz pokrojoną na kawałki fasolkę, nakrywamy i dusimy ok. 20 minut.
  4. Całość zalewamy passatą, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do zagotowania.
  5. Podajemy na ciepło, posypane pokrojoną natką pietruszki.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli danie podaję na obiad to z ziemniakami lub kaszą, jeśli na śniadanie to z chrupiącym pieczywem:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku
Następny przepis: Duszone roladki z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode