Duszona wieprzowina z warzywami i przecierem pomidorowym
Poznajcie naszą wersję aromatycznej i apetycznej potrawy – duszonej wieprzowiny z warzywami i przecierem pomidorowym. Wyselekcjonowane z największą starannością składniki, jak świeże warzywa i najwyższej jakości mięso wieprzowe, sprawią, że danie zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodatek przecieru pomidorowego dodaje potrawie wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Nasza wieprzowina duszona z warzywami to idealna propozycja na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Smak tej potrawy na pewno przekona do siebie każdego miłośnika klasycznej, domowej kuchni.
admin
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
- 30 dag fasolki szparagowej
- 4 średnie pomidory
- 2 cebule
- 1 papryka żółta
- 3-4 łyżki oleju
- 1 szklanka passaty-przecieru pomidorowego
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy do mięs
- 2 listki laurowe
- po 5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo: posiekana natka pietruszki
Duszona wieprzowina z warzywami i przecierem pomidorowym – jak zrobić?
- Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojone w kostkę mięso, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, przyprawę do mięs, zalewamy wodą i na małym płomieniu dusimy ok. godziny.
- Cebulę obieramy, pomidorom po sparzeniu zdejmujemy skórkę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, fasolce odcinamy końcówki.
- Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę-cebulę, paprykę, pomidory oraz pokrojoną na kawałki fasolkę, nakrywamy i dusimy ok. 20 minut.
- Całość zalewamy passatą, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do zagotowania.
- Podajemy na ciepło, posypane pokrojoną natką pietruszki.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli danie podaję na obiad to z ziemniakami lub kaszą, jeśli na śniadanie to z chrupiącym pieczywem:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku
Następny przepis: Duszone roladki z kurczaka