Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku

Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku

Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku to prawdziwa gratka dla miłośników intensywnych, aromatycznych smaków. Delikatne mięso wieprzowe w towarzystwie słodkiej cebuli i ostrym akcentem czosnku to połączenie, które nie zawodzi. Ten klasyczny, domowy przepis, idealny na obiad z rodziną lub przyjęcie dla znajomych, to gwarancja satysfakcji dla każdego, kto podda się jego urokowi. Duszona wieprzowina zamieni pierwszy na drugi, trzeci czy czwarty kęs, zachęcając swym namacalnym ciepłem, smakiem i aromatem. Ta bogata, soczysta potrawa niegdyś gościła na stołach naszych babć, teraz możemy podzielić się nią z naszymi bliskimi.

Składniki:

  • 0,5 kg surowej szynki wieprzowej
  • 0,5 kg surowej łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg surowej karkówki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 6-7 ząbków czosnku
  • ok. 1 szklanki wody
  • 5-6 łyżek oleju
  • 2 listki laurowe
  • po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól i pieprz do smaku

Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku – jak zrobić?

  1. Mięso myję osuszam, kroję w sporą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzewam olej, obsmażam mięso na rumiano, podlewam wodą, dodaję listki laurowe, ziarna przypraw, nakrywam, duszę na małym płomieniu ok. godziny. Mięso posypuję pokrojoną w plastry cebulą, lekko solę, posypuję przyprawą do mięs, pieprzem, roztartym w rękach majerankiem, nakrywam duszę ok. 15 minut, dodaję pokrojony w plasterki czosnek, duszę jeszcze ok. 10 minut, lekko mieszając, w trakcie duszenia kontroluję ilość wody, jeśli jest taka potrzeba dolewam jej – ale minimalnie.

Porady – dodatkowe informacje

Duszenie mięsa wieprzowego z dużą ilością cebuli i czosnku jest prostym, ale aromatycznym sposobem przygotowania tego dania. Ważne jest regularne mieszanie mięsa podczas duszenia oraz kontrolowanie ilości płynu, aby uniknąć przesuszenia czy przegotowania mięsa. Gotowe danie można podać z kaszą gryczaną, sałatką lub ogórkiem kiszonym, co stanowi świetne uzupełnienie smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką
Następny przepis: Duszona wieprzowina z warzywami i przecierem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode