Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką
Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką to propozycja dania, które pomimo swojej prostoty może zaskoczyć swoim wykwintnym smakiem. To rodzaj potrawy, która kojarzy się z domowym, tradycyjnym smakiem. Wątróbka w delikatny sposób połączona jest tu z słodko-kwasowym smakiem jabłka i lekkością duszonej cebulki. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniaczkami czy surówką. Ten przepis to doskonały pomysł dla osób, które cenią sobie proste, ale niesamowicie aromatyczne i smakowite dania. Bez względu na to, czy preferujesz wątróbkę duszoną czy smażoną z jabłkiem, ten przepis na pewno cię zachwyci.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kilograma wątróbki
- mleko do namaczania wątróbki
- 1 duże jabłko
- 2 cebule
- 300 mililitrów bulionu
- odrobina majeranku
- mąka do obtaczania wątróbki
- olej do smażenia
Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę moczyć przez co najmniej 2 godziny w mleku, aby była delikatniejsza
- Pokroić cebule w piórka, a jabłko w plasterki
- Smażyć na patelni jabłko i cebule aż staną się miękkie
- Na drugiej patelni smażyć obtaczane w mące i oczyszczone z błonek kawałki wątróbki
- Do patelni z wątróbką dodać cebule i jabłko. Smażyć wszystko razem
- Podlać bulionem i chwilę poddusić
- Dodać majeranku do smaku
Słowa kluczowe: wątróbka duszona z jabłkiem, wątróbka smażona z jabłkiem
xxxx – dodatkowe informacje
Bulion może być z kostki rosołowej.
Słowa kluczowe: wątróbka duszona z jabłkiem, wątróbka smażona z jabłkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: duszona słodka kapusta
Następny przepis: Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku