Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką

Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką

Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką to propozycja dania, które pomimo swojej prostoty może zaskoczyć swoim wykwintnym smakiem. To rodzaj potrawy, która kojarzy się z domowym, tradycyjnym smakiem. Wątróbka w delikatny sposób połączona jest tu z słodko-kwasowym smakiem jabłka i lekkością duszonej cebulki. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniaczkami czy surówką. Ten przepis to doskonały pomysł dla osób, które cenią sobie proste, ale niesamowicie aromatyczne i smakowite dania. Bez względu na to, czy preferujesz wątróbkę duszoną czy smażoną z jabłkiem, ten przepis na pewno cię zachwyci.

Składniki:

  • 0,5 kilograma wątróbki
  • mleko do namaczania wątróbki
  • 1 duże jabłko
  • 2 cebule
  • 300 mililitrów bulionu
  • odrobina majeranku
  • mąka do obtaczania wątróbki
  • olej do smażenia

Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę moczyć przez co najmniej 2 godziny w mleku, aby była delikatniejsza
  2. Pokroić cebule w piórka, a jabłko w plasterki
  3. Smażyć na patelni jabłko i cebule aż staną się miękkie
  4. Na drugiej patelni smażyć obtaczane w mące i oczyszczone z błonek kawałki wątróbki
  5. Do patelni z wątróbką dodać cebule i jabłko. Smażyć wszystko razem
  6. Podlać bulionem i chwilę poddusić
  7. Dodać majeranku do smaku

Słowa kluczowe: wątróbka duszona z jabłkiem, wątróbka smażona z jabłkiem

xxxx – dodatkowe informacje

Bulion może być z kostki rosołowej.

Słowa kluczowe: wątróbka duszona z jabłkiem, wątróbka smażona z jabłkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: duszona słodka kapusta
Następny przepis: Duszona wieprzowina z dużą ilością cebuli i czosnku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode