Duszona młoda kapusta z konserwą
Zapraszamy do odkrycia domowych smaków polskiej kuchni przy pomocy prostego przepisu na duszoną młodą kapustę z konserwą. Ten przysmak zaskoczy Cię swoją delikatnością i aromatycznym smakiem. Tradycyjny bigos z młodej kapusty z konserwą to danie, które z powodzeniem można podawać jako samodzielny obiad, ale równie dobrze komponuje się jako dodatek do mięs czy kiełbas. Jego największą zaletą jest fakt, że można go przygotować na zapas i podgrzewać przez kilka dni, a smak będzie tylko się wzbogacał. Czas na odrobinę kulinarnego oddechu i powrót do tradycyjnych, niezawodnych przepisów.
admin
Składniki:
- 1/4 młodej kapusty
- 1 marchewka
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 g konserwy mięsnej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka vegety
Duszona młoda kapusta z konserwą – jak zrobić?
- Kapustę pokroić na drobne paski, marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, koperek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka, podlać lekko wodą.
- Dusić około 20 minut.
- Dodać pokrojoną w kostkę konserwę.
- Dodać koncentrat i przyprawić do smaku.
- Wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
Sposób przygotowania bigosu z młodej kapusty z konserwą.
Porady – dodatkowe informacje
Podawać z ziemniaczkami, chlebem lub kopytkami 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszona kapusta kiszona z pieczarkami
Następny przepis: Duszona obiadowa łopatka wieprzowa w aksamitnym sosie z piekarnika