Duszona młoda kapusta z konserwą

Duszona młoda kapusta z konserwą

Zapraszamy do odkrycia domowych smaków polskiej kuchni przy pomocy prostego przepisu na duszoną młodą kapustę z konserwą. Ten przysmak zaskoczy Cię swoją delikatnością i aromatycznym smakiem. Tradycyjny bigos z młodej kapusty z konserwą to danie, które z powodzeniem można podawać jako samodzielny obiad, ale równie dobrze komponuje się jako dodatek do mięs czy kiełbas. Jego największą zaletą jest fakt, że można go przygotować na zapas i podgrzewać przez kilka dni, a smak będzie tylko się wzbogacał. Czas na odrobinę kulinarnego oddechu i powrót do tradycyjnych, niezawodnych przepisów.

Składniki:

  • 1/4 młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g konserwy mięsnej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka vegety

Duszona młoda kapusta z konserwą – jak zrobić?

  1. Kapustę pokroić na drobne paski, marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, koperek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka, podlać lekko wodą.
  2. Dusić około 20 minut.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę konserwę.
  4. Dodać koncentrat i przyprawić do smaku.
  5. Wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.

Sposób przygotowania bigosu z młodej kapusty z konserwą.

Porady – dodatkowe informacje

Podawać z ziemniaczkami, chlebem lub kopytkami 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszona kapusta kiszona z pieczarkami
Następny przepis: Duszona obiadowa łopatka wieprzowa w aksamitnym sosie z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode