DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA – BRUNKAGER
Doświadcz skrawka duńskiej tradycji dzięki tym pysznym, ciemnobrązowym ciasteczkom o nazwie brunkager. Delikatne i kruche, posiadają niepowtarzalny karmelowy smak, który wynika z umiejętnego połączenia miękkiego brązowego cukru, melasy i przypraw takich jak cynamon, goździki czy imbir. Te świąteczne ciasteczka to prawdziwa uczta dla podniebienia, a ich apetyczny zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia. Spróbuj stworzyć swój własny kącik Danii podczas najbliższych świąt, dzięki tym niepowtarzalnym ciasteczkom. Ta tradycyjna duńska przekąska z pewnością oczaruje każdego łasucha.
admin
Składniki:
- 125 g miodu (na przykład spadziowego)
- 250 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 łyżki migdałów blanszowanych
- 3 łyżki pistacji
- 3 łyżki orzechów laskowych
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Duńskie brązowe ciasteczka – brunkager – jak zrobić?
- Ciasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.
Miód przelewamy do garnka. Wsypujemy do niego cukier i dokładamy masło. Wszystkie przyprawy umieszczamy w młynku do kawy lub w kielichu blendera i rozdrabniamy je razem na miałki proszek. Przyprawy dodajemy do garnka. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy powstanie nam jednorodna masa wsypujemy do niej migdały, orzechy laskowe i pistacje. Mieszamy. - Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynne składniki z orzechami i całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą (osobno) przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulon i związujemy z obu stron (jak cukierka). Odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia ruloniki z ciasta tniemy bardzo ostrym nożem na plasterki grubości 8-10 mm.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Brunkager – dodatkowe informacje
Gotowe ciastka brunkager są kruche i dość twarde. Warto przechowywać je w szczelnie zamykanej puszce z dodatkiem kawałków jabłek, dzięki czemu z każdym dniem będą robiły się coraz delikatniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dukaty Sambuca - anyżowo-pomarańczowe
Następny przepis: Dupa pawiana