DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER

DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA – BRUNKAGER

Doświadcz skrawka duńskiej tradycji dzięki tym pysznym, ciemnobrązowym ciasteczkom o nazwie brunkager. Delikatne i kruche, posiadają niepowtarzalny karmelowy smak, który wynika z umiejętnego połączenia miękkiego brązowego cukru, melasy i przypraw takich jak cynamon, goździki czy imbir. Te świąteczne ciasteczka to prawdziwa uczta dla podniebienia, a ich apetyczny zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia. Spróbuj stworzyć swój własny kącik Danii podczas najbliższych świąt, dzięki tym niepowtarzalnym ciasteczkom. Ta tradycyjna duńska przekąska z pewnością oczaruje każdego łasucha.

Składniki:

  • 125 g miodu (na przykład spadziowego)
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 łyżki migdałów blanszowanych
  • 3 łyżki pistacji
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Duńskie brązowe ciasteczka – brunkager – jak zrobić?

  1. Ciasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.

    Miód przelewamy do garnka. Wsypujemy do niego cukier i dokładamy masło. Wszystkie przyprawy umieszczamy w młynku do kawy lub w kielichu blendera i rozdrabniamy je razem na miałki proszek. Przyprawy dodajemy do garnka. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy powstanie nam jednorodna masa wsypujemy do niej migdały, orzechy laskowe i pistacje. Mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynne składniki z orzechami i całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą (osobno) przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulon i związujemy z obu stron (jak cukierka). Odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.
  3. Następnego dnia ruloniki z ciasta tniemy bardzo ostrym nożem na plasterki grubości 8-10 mm.

    Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Brunkager – dodatkowe informacje

Gotowe ciastka brunkager są kruche i dość twarde. Warto przechowywać je w szczelnie zamykanej puszce z dodatkiem kawałków jabłek, dzięki czemu z każdym dniem będą robiły się coraz delikatniejsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dukaty Sambuca - anyżowo-pomarańczowe
Następny przepis: Dupa pawiana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode