Drożdżówka francuska

Drożdżówka francuska

Drożdżówka francuska to doskonały wybór na słodkie, poranne przebudzenie lub popołudniową chwilę relaksu przy filiżance ulubionej herbaty. Inspiracją do stworzenia tego wypieku jest francuska kuchnia, znana z wyszukanych i wyrafinowanych smaków. Ta puszysta i delikatna drożdżówka zaskakuje swoją miękkością, a delikatny zapach świeżo upieczonego ciasta zachęca do spożycia kolejnego kawałka. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i zaskoczenia swoich bliskich niezwykle smacznym wypiekiem. Drożdżówka francuska to prawdziwe, słodkie rozkosze dla każdego łasucha.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Drożdżówka francuska – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie podzielić na 8 równych części.
  2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  3. Dodać cynamon i cukier.
  4. Rozłożyć po 2 łyżki nadzienia na 4 kawałki ciasta.
  5. Przykryć 4 kolejnymi kawałkami i zlepić brzegi.
  6. Posmarować jajkiem.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, temperatur 200 stopni.

Drożdżówka francuska – dodatkowe informacje

Podawać, gdy trochę ostygną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonowymi śliwkami i waniliową kruszonką
Następny przepis: drożdżówka sypana dla leniwych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode