Drożdżówka francuska
Drożdżówka francuska to doskonały wybór na słodkie, poranne przebudzenie lub popołudniową chwilę relaksu przy filiżance ulubionej herbaty. Inspiracją do stworzenia tego wypieku jest francuska kuchnia, znana z wyszukanych i wyrafinowanych smaków. Ta puszysta i delikatna drożdżówka zaskakuje swoją miękkością, a delikatny zapach świeżo upieczonego ciasta zachęca do spożycia kolejnego kawałka. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i zaskoczenia swoich bliskich niezwykle smacznym wypiekiem. Drożdżówka francuska to prawdziwe, słodkie rozkosze dla każdego łasucha.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Drożdżówka francuska – jak zrobić?
- Ciasto francuskie podzielić na 8 równych części.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać cynamon i cukier.
- Rozłożyć po 2 łyżki nadzienia na 4 kawałki ciasta.
- Przykryć 4 kolejnymi kawałkami i zlepić brzegi.
- Posmarować jajkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, temperatur 200 stopni.
Drożdżówka francuska – dodatkowe informacje
Podawać, gdy trochę ostygną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonowymi śliwkami i waniliową kruszonką
Następny przepis: drożdżówka sypana dla leniwych