Drożdżowe rogaliki z serem

Drożdżowe rogaliki z serem

Chcesz wiedzieć, jak zrobić doskonałe drożdżowe rogaliki z serem? Ten przepis na rogaliki drożdżowe z twarogiem to idealna propozycja dla miłośników domowych wypieków. Serowe nadzienie to wyjątkowy smak, który zdobędzie serca każdego. Ta masa serowa do rogalików to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Rogale drożdżowe z serem, to popularne wypieki, które często pojawiają się na naszych stołach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rogaliki i jak odpowiednio je zawijać, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Te rogaliki drożdżowe moje wypieki to propozycja dla każdego, kto kocha słodkie, domowe wypieki.

Składniki:

  • Składniki na około 45 sztuk:
  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 80 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • Składniki na masę serową:
  • 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka.

Drożdżowe rogaliki z serem – jak zrobić?

  1. Przygotuj składniki.
  2. Zacznij od rozczynu. Do miseczki wlej 150 ml ciepłego mleka. Wkruś świeże drożdże. Dodaj cukier, wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  3. Teraz przygotuj ciasto. Najpierw przygotuj suche składniki – przecedź mąkę, dodaj cukier i sól, wymieszaj.
  4. Wlej rozczyn z drożdży do suchych składników.
  5. Dodaj jajka i mleko, dobrze wymieszaj.
  6. Dodaj rozpuszczone masło.
  7. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  8. W miseczce roztarłam widelcem biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam.
  9. Po 1,5 godziny ciasto powinno być ładnie wyrośnięte.
  10. Podziel ciasto na cztery części. Każdą część rozwałkuj i wyciń z ciasta prostokąty o wymiarach około 18 na 35 cm. Następnie wyciń naprzemiennie trójkąty.
  11. Na podstawę każdego trójkąta nałóż około łyżeczki masy serowej.
  12. Zwiń rogaliki zaczynając od szerszej części. Możesz posmarować lekko koniec trójkąta roztrzepanym jajkiem, aby ciasto łatwiej się zlepiało. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Ułóż rogaliki w sporych odstępach, aby nie zlepiły się podczas pieczenia. Przykryj je ściereczką i pozwól im jeszcze przez około 20 minut. Przed pieczeniem posmaruj każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  14. Włóż rogaliki do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 190 stopni przez około 15 minut.
  15. Po wyjęciu rogaliki studź na kratce.
  16. Posyp cukrem pudrem i smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast białym serem, można nadziać rogaliki np. budyniem (po upieczeniu) lub czekoladą czy konfiturą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe rogaliki z nutellą
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode