Drożdżowe rogaliki z serem
Chcesz wiedzieć, jak zrobić doskonałe drożdżowe rogaliki z serem? Ten przepis na rogaliki drożdżowe z twarogiem to idealna propozycja dla miłośników domowych wypieków. Serowe nadzienie to wyjątkowy smak, który zdobędzie serca każdego. Ta masa serowa do rogalików to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Rogale drożdżowe z serem, to popularne wypieki, które często pojawiają się na naszych stołach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rogaliki i jak odpowiednio je zawijać, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Te rogaliki drożdżowe moje wypieki to propozycja dla każdego, kto kocha słodkie, domowe wypieki.
admin
Składniki:
- Składniki na około 45 sztuk:
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- 75 g cukru
- 80 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego
- 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- 3-4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka.
Drożdżowe rogaliki z serem – jak zrobić?
- Przygotuj składniki.
- Zacznij od rozczynu. Do miseczki wlej 150 ml ciepłego mleka. Wkruś świeże drożdże. Dodaj cukier, wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Teraz przygotuj ciasto. Najpierw przygotuj suche składniki – przecedź mąkę, dodaj cukier i sól, wymieszaj.
- Wlej rozczyn z drożdży do suchych składników.
- Dodaj jajka i mleko, dobrze wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczone masło.
- Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
- W miseczce roztarłam widelcem biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam.
- Po 1,5 godziny ciasto powinno być ładnie wyrośnięte.
- Podziel ciasto na cztery części. Każdą część rozwałkuj i wyciń z ciasta prostokąty o wymiarach około 18 na 35 cm. Następnie wyciń naprzemiennie trójkąty.
- Na podstawę każdego trójkąta nałóż około łyżeczki masy serowej.
- Zwiń rogaliki zaczynając od szerszej części. Możesz posmarować lekko koniec trójkąta roztrzepanym jajkiem, aby ciasto łatwiej się zlepiało. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułóż rogaliki w sporych odstępach, aby nie zlepiły się podczas pieczenia. Przykryj je ściereczką i pozwól im jeszcze przez około 20 minut. Przed pieczeniem posmaruj każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Włóż rogaliki do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 190 stopni przez około 15 minut.
- Po wyjęciu rogaliki studź na kratce.
- Posyp cukrem pudrem i smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast białym serem, można nadziać rogaliki np. budyniem (po upieczeniu) lub czekoladą czy konfiturą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe rogaliki z nutellą
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z żurawiną