drożdżowe rogaliki z marmoladą i lukrem
Składniki:
- ciasto:
- 500 g mąki
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 100 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- marmolada do nadziewania (najlepiej lekko schłodzona)
- lukier:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- ok. 2 łyżki mleka
- odrobina aromatu waniliowego lub pomarańczowego
Drożdżowe rogaliki z marmoladą i lukrem – jak zrobić?
-
1.
Miękkie, ale nie klejące się ciasto przygotowujemy z drożdży, kilku łyżek mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki, tworząc rozczyn. Pozostawiamy go do wyrośnięcia przez około 15 minut.
-
2.
Następnie, do przesianej mąki dodajemy roztarte i ostudzone tłuszcze oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto do uzyskania konsystencji miękkiego ciasta, które nie klei się. Jeśli jest to konieczne, można dodać trochę mąki. Podzielone ciasto na 5 mniejszych części, rozwałkowujemy każdą z nich i kroimy na 6 trójkątów. Na szerszy bok każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy w rogaliki. Umieszczamy je na natłuszczonej blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż do uzyskania rumianego koloru.
-
3.
Do przygotowania lukru mieszamy wszystkie składniki, dodając wystarczającą ilość mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
-
4.
Po lekkim przestudzeniu rogaliki polukrować przygotowanym lukrem.
Słowa kluczowe: lukier na rogaliki
xxxx – dodatkowe informacje
ciasto jest tak elastyczne i miękkie, że równie dobrze zamiast rogalików można formować małe kulki z marmoladą w środku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe rogaliki z nutellą
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z żurawiną