Drożdżowe paluchy z kminkiem
Drożdżowe paluchy z kminkiem to idealny przekąski dla każdego, kto kocha pieczywo. Kruche na zewnątrz, ale miękkie w środku, te krążące wokół ciasta są wyjątkowo smakowite. Kminek dodaje niesamowity smak, który komplementuje drożdżowe paluchy, przez co stanowią one pyszny i sycący dodatek do każdego posiłku. Mimo że są one tak smaczne, są bardzo proste do zrobienia i nie wymagają specjalistycznych umiejętności w pieczeniu. Oto nasz ulubiony przepis na drożdżowe paluchy z kminkiem, który sprawi, że Twój dom będzie pachniał jak piekarnia. Te paluchy są idealne na śniadanie, obiad, i kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- kminek cały według uznania
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Drożdżowe paluchy z kminkiem – jak zrobić?
- Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy), aż składniki połączą się, w razie potrzeby dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Formowanie paluchów: Następnie na stolnicy posypanej mąką pszenną ciasto dzielimy na małe kawałki i toczymy paluchy, to od nas zależy jakiej grubości i długości mają być, ale należy pamiętać, że jeszcze urosną podczas pieczenia.
- Do pieczenia: Utoczone paluchy układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo urosną. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem według uznania.
- Pieczenie: Paluchy pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
- Podanie: Gotowe paluchy podajemy, np. z czerwonym barszczykiem. Smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Smacznego.
Paluchy drożdżowe z kminkiem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 5 blaszek paluchów.
Kminek według uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe koszyczki
Następny przepis: Drożdżowe knedle ze śliwkami