Drożdżowe paluchy z kminkiem

Drożdżowe paluchy z kminkiem

Drożdżowe paluchy z kminkiem to idealny przekąski dla każdego, kto kocha pieczywo. Kruche na zewnątrz, ale miękkie w środku, te krążące wokół ciasta są wyjątkowo smakowite. Kminek dodaje niesamowity smak, który komplementuje drożdżowe paluchy, przez co stanowią one pyszny i sycący dodatek do każdego posiłku. Mimo że są one tak smaczne, są bardzo proste do zrobienia i nie wymagają specjalistycznych umiejętności w pieczeniu. Oto nasz ulubiony przepis na drożdżowe paluchy z kminkiem, który sprawi, że Twój dom będzie pachniał jak piekarnia. Te paluchy są idealne na śniadanie, obiad, i kolację.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • kminek cały według uznania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Drożdżowe paluchy z kminkiem – jak zrobić?

  1. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy), aż składniki połączą się, w razie potrzeby dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Formowanie paluchów: Następnie na stolnicy posypanej mąką pszenną ciasto dzielimy na małe kawałki i toczymy paluchy, to od nas zależy jakiej grubości i długości mają być, ale należy pamiętać, że jeszcze urosną podczas pieczenia.
  3. Do pieczenia: Utoczone paluchy układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo urosną. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem według uznania.
  4. Pieczenie: Paluchy pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
  5. Podanie: Gotowe paluchy podajemy, np. z czerwonym barszczykiem. Smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Smacznego.

Paluchy drożdżowe z kminkiem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 5 blaszek paluchów.
Kminek według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe koszyczki
Następny przepis: Drożdżowe knedle ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode