Drożdżowe-jogurtowe
Przedstawiamy przepis na niezwykłe ciasto drożdżowe z jogurtem. Ten unikalny wypiek łączy w sobie delikatność ciasta drożdżowego z lekko kwaśnym akcentem dodawanego jogurtu. Ciasto drożdżowe-jogurtowe jest nie tylko smaczne, ale także wilgotne i miękkie, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem na różnego rodzaju imprezy czy spotkania rodzinne. Wzbogacenie tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe o jogurt daje ciekawy efekt, który na pewno zaskoczy i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ta propozycja będzie także doskonała dla tych, którzy szukają nowych inspiracji kulinarncyh.
Piotr Zieliński
Składniki:
- kubeczek około 150-200 ml jogurtu naturalnego lub waniliowego
- około pół szklanki oleju albo masła
- 3 jajka
- około 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- w zależności od rodzaju jogurtu – pół łyżeczki aromatu waniliowego
Drożdżowe-jogurtowe – jak zrobić?
- Wszystkie składniki wystarczy wrzucić razem do miski, bardzo dokładnie wymieszać i zostawić do wyrastania, tak długo aż ciasto zwiększy swoją objętość.
- Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut.
Porady
Drożdżowo-jogurtowe – dodatkowe informacje
Do ciasta drożdżowo-jogurtowego można dodać rodzynki, orzechy itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami
Następny przepis: Drożdżowe paluchy z kminkiem