Drożdżowe ciasto bez mieszania
Przepis na drożdżowe ciasto bez mieszania to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników domowych wypieków, którzy chcą rozpieszczać bliskich pysznym deserem bez zbędnego wysiłku. To doskonałe połączenie prostoty i smaku – niewielka ilość składników, brak konieczności długiego wyrabiania ciasta to wygoda, na którą zasługują wszyscy domowi cukiernicy. Niezwykle puszyste, a zarazem lekkie drożdżowe ciasto zachwyca delikatnością miąższu i subtelnym aromatem. To doskonała alternatywa dla osób szukających uproszczeń w kuchni, ale nie chcących rezygnować z prawdziwie domowego smaku. Placek drożdżowy bez mieszania to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 5 szklanek mąki przesiać
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- Kruszonka:
- 5 dag margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 0.5 łyżeczki p. do pieczenia
- Dodatkowo:
- Owoce – ja dałam wiśnie
Drożdżowe ciasto bez mieszania – jak zrobić?
- Ciasto: Na dno miski skruszyć drożdże, wsypać cukier, na to dodać letnie mleko, następnie olej. Nie mieszaj. Na to roztrzepane jajka, przesianą mąkę, wanilię i szczyptę soli. Przykryj ściereczką i zostaw na 2 godziny.
- Po dwóch godzinach ciasto wymieszaj. Powinno być rzadkie. Wyłóż na blachę i dodaj owoce. Zetrzyj kruszonkę na tarce i wyłóż na placka.
- Włóż ciasto do NIE NAGRZANEGO piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Słowa kluczowe: placek drożdżowy bez mieszania, placek drozdzowy bez wyrabiania, drożdżowe bez zagniatania, drożdżówka bez mieszania, ciasto drożdżowe bez mieszania
Porady – dodatkowe informacje
UWAGA należy dawać składniki po kolei tak jak jest w przepisie!!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe bułeczki z pieczarkami
Następny przepis: Drożdżowe ciasto warstwowe