Drożdżowe bułeczki świnki

Drożdżowe bułeczki świnki

Bułeczki w kształcie świnek to uroczy, kreatywny sposób na podanie tradycyjnych, drożdżowych bułeczek. Sprawiają, że każde śniadanie czy podwieczorek stają się niezapomnianym wydarzeniem. Te niezwykle miękkie, puszyste i smaczne bułki z pewnością przyciągną wzrok każdego, kto odwiedzi twoją kuchnię. Nie tylko dzieci będą zachwycone tak originalną formą, ale również dorośli docenią ten drobny szczegół, który nada świątecznemu stołowi zupełnie nowy wymiar. Wbrew pozorom, bułeczki świnki nie są trudne do zrobienia, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi cały włożony w to trud.

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa 350 g
  • drożdże świeże 20 g
  • żółtko 1 szt.
  • mleko letnie 150 ml
  • masło 50 g
  • cukier 3 łyżki
  • rodzynki 40 szt.

Drożdżowe bułeczki świnki – jak zrobić?

  1. Drożdżowe bułeczki świnki 1.
    Świeże drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn będzie gotowy połącz go z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem, bardzo dokładnie wyrabiając ciasto.
  2. Drożdżowe bułeczki świnki 2.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości 6-7 mm. Dużą szklanką wycinaj krążki na głowy świnek, a mniejszą szklanką na nosy. Uszy to 1/4 mniejszego koła. Poszczególne elementy sklejaj roztrzepanym żółtkiem. Oczy to u mnie rodzynki, ale możesz też zrobić je z orzechów laskowych lub z kaszy gryczanej. Dziurki w nosie zrób metalową końcówką miksera.
  3. Drożdżowe bułeczki świnki 3.
    Gotowe bułeczki-świnki przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
  4. Drożdżowe bułeczki świnki 4.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.
  5. Drożdżowe bułeczki świnki 5.
    „Instrukcja” zjadania bułeczki świnki jest taka: najsmaczniejsze są rodzynkowe oczy, następnie zjadam śwince uszy, a na końcu całą pyszną bułeczkę.

Dodatkowe informacje – Drożdżowe bułeczki świnki

Podajemy je dzieciom z czystym sumieniem, bo w bułeczkach nie ma zbyt dużo cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI
Następny przepis: Drożdżowe bułeczki z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode