Drożdżowa strucla z powidłami

Drożdżowa strucla z powidłami

Strucla drożdżowa z powidłami to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnych słodkości. Ten miękki, pachnący wypiek sprawdzi się zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje. Zasłodzone powidła doskonale kontrastują z ciastem drożdżowym, tworząc niepowtarzalną mieszankę smaków. Przygotowanie strucli z powidłami może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi oczekiwanie. To przepis, który z powodzeniem można przygotować w domowym zaciszu. Zapach pieczenia strucli z pewnością przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Pamiętajcie, aby podawać struclę lekko ciepłą – wtedy smakuje najlepiej!

Składniki:

  • Ciasto:

    750 g mąki pszennej

    2 jajka

    300 ml mleka

    90 g cukru

    8 g cukru waniliowego

    100 g miękkiego masła

    1 łyżeczka soli

    3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych

  • Kruszonka:

    100 g masła

    20 łyżek mąki

    8 łyżek cukru

    16 g cukru waniliowego

    Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

  • Ponadto:

    1 słoiczek powideł (300 g)

    mleko do posmarowania

Drożdżowa strucla z powidłami – jak zrobić?

  1. Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ciasto rośnie długo, ponad 2 godziny).
  2. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28×35 cm w odległości od siebie. Pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.
  3. Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą’ się na boki i zapełnią blachę.
  4. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
  6. Po wystudzeniu rozrywamy na pół, będzie lepiej kroić.

Strucla drożdżowa z powidłami – dodatkowe informacje

Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowa rolada
Następny przepis: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode