Drożdżowa Gwiazda Betlejemska

Drożdżowa Gwiazda Betlejemska

Drożdżowa Gwiazda Betlejemska to wyjątkowe ciasto, które zachwyci nie tylko designem, ale również pysznym smakiem. Ta kulinarna gwiazda betlejemska to nietuzinkowe połączenie tradycyjnego ciasta drożdżowego z makaronem, które doda uroku każdemu świątecznemu stołowi. Delikatne ciasto, kusząco pachnące drożdżami i subtelnym aromatem makaronu, prezentuje się równie pięknie, jak smakuje. Stanowi doskonałą alternatywę dla typowych świątecznych wypieków. Gwiazda Drożdżowa stanowi świąteczny przepis, który przyciąga nie tylko smakoszy tradycyjnych wypieków, ale również tych, którzy cenią sobie nietuzinkowe połączenia smaków.

Składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 2 jaja
  • 30 gramów drożdży
  • 60 gramów cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 180 mililitrów ciepłego mleka
  • 400 gramów masy makowej
  • + jajo roztrzepane do smarowania

Drożdżowa gwiazda betlejemska – jak zrobić?

  1. Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku, wlać roztwór do miski, dodać cukier i odstawić na chwilę, aż drożdże zaczną „pracować”.
  2. Do rozczynu dodać mąkę, jaja i olej. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 50 minut.
  3. Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Formę do tarty (lub po prostu spód z tortownicy) wyłożyć pergaminem.
  4. Na pergaminie układamy pierwszy placek. Smarujemy masą makową, zostawiamy jednak puste brzegi. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim plackiem. Czwartym plackiem przykrywamy całość i dociskamy brzegi.
  5. Na środku placka zaznaczamy kółeczko (na przykład szklaneczką). Będzie nam łatwiej równo pokroić ciasto.
  6. Następnie nożem lub nożykiem do pizzy tniemy placek na 16 trójkątów, nie przecinamy jednak środka.
  7. Chwytamy dwa leżące obok siebie trójkąty i przekręcamy je dwa razy. Jeden trójkąt w prawo, drugi w lewo. Tak samo postępujemy z pozostałymi.
  8. Gdy już przekręcimy wszystkie trójkąty, lekko dociskamy ich brzegi. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  9. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem). Po upieczeniu można polać lukrem.

Słowa kluczowe: gwiazda betlejemska z makaronu, gwiazda betlejemska przepis, ciasto drożdżowe gwiazda, ciasto gwiazda, gwiazda betlejemska ciasto, gwiazda drożdżowa

xxxx – dodatkowe informacje

Wersja świąteczna jest oczywiście z masą makową, ale można jako nadzienia użyć np. dowolnego dżemu, powideł czy kremu czekoladowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowa babka bez jajek
Następny przepis: Drożdżowa rolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode