DROBIOWE na parze z warzywami
DROBIOWE na parze z warzywami to przepis, który proponuje zdrową alternatywę dla tradycyjnej kuchni. To danie nie tylko zachwyca świeżością i lekkością, ale także ciekawą kompozycją smaków, mieniącą się różnorodnością warzyw. Składniki są proste i łatwo dostępne. Niezbędne do przygotowania jest mięso drobiowe, preferowane warzywa oraz optionalnie, placki ziemniaczane na parze. To doskonała propozycja dla osób dbających o sylwetkę, jak również dla tych, którzy cenią sobie smaczne, ale jednocześnie proste i szybkie potrawy. DROBIOWE na parze z warzywami to szybki sposób na zdrowy i sycący obiad lub kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 1 mały seler
- 1 marchewka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 małe cebule
- olej
- przyprawy: majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Drobiowe na parze z warzywami – jak zrobić?
-
1.
Do naczynia (do gotowania na parze) wlewamy wodę, zagotowujemy następnie wrzucamy kostkę rosołową i ją rozpuszczamy. Seler, marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Groszek otwieramy, cedzimy. Na pierwszym poziomie i drugim naczynia wsypujemy po 1/2 porcji po kolei : seler, marchew, groszek i na koniec cebulę. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi. -
2.
Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Czyścimy i wykrawamy kości. Mięso kroimy na części. -
3.
Następnie posypujemy przyprawami z obu stron. Solimy i pieprzymy. -
4.
Następnie przyprawione mięso kładziemy na gotujących się warzywach. -
5.
Całość delikatnie polewamy olejem. Gotujemy do miękkości. -
6.
Teraz przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. -
7.
W międzyczasie można zrobić gotowy sos np pomidorowy. -
8.
Po ugotowaniu wykładamy na talerz : ziemniaki obok ugotowane warzywa i mięso. Wszystko polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO !
xxxx – dodatkowe informacje
– Mięso drobiowe polewamy olejem, żeby było bardziej delikatne.
– Sposób na odcedzenie groszku z puszki, gdy nie mamy sitka. Wieczko delikatnie odciągamy, nie do końca. Wciskamy do środka. Odlewamy zalewę. Otwieramy wieczko do końca i mamy groszek bez zalewy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drobiowe Klopsy z Nadzieniem
Następny przepis: Drobiowe pierożki w rosole