DROBIOWE na parze z warzywami

DROBIOWE na parze z warzywami

DROBIOWE na parze z warzywami to przepis, który proponuje zdrową alternatywę dla tradycyjnej kuchni. To danie nie tylko zachwyca świeżością i lekkością, ale także ciekawą kompozycją smaków, mieniącą się różnorodnością warzyw. Składniki są proste i łatwo dostępne. Niezbędne do przygotowania jest mięso drobiowe, preferowane warzywa oraz optionalnie, placki ziemniaczane na parze. To doskonała propozycja dla osób dbających o sylwetkę, jak również dla tych, którzy cenią sobie smaczne, ale jednocześnie proste i szybkie potrawy. DROBIOWE na parze z warzywami to szybki sposób na zdrowy i sycący obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 mały seler
  • 1 marchewka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 małe cebule
  • olej
  • przyprawy: majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Drobiowe na parze z warzywami – jak zrobić?

  • 1.
    Do naczynia (do gotowania na parze) wlewamy wodę, zagotowujemy następnie wrzucamy kostkę rosołową i ją rozpuszczamy. Seler, marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Groszek otwieramy, cedzimy. Na pierwszym poziomie i drugim naczynia wsypujemy po 1/2 porcji po kolei : seler, marchew, groszek i na koniec cebulę. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • 2.
    Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Czyścimy i wykrawamy kości. Mięso kroimy na części.
  • 3.
    Następnie posypujemy przyprawami z obu stron. Solimy i pieprzymy.
  • 4.
    Następnie przyprawione mięso kładziemy na gotujących się warzywach.
  • 5.
    Całość delikatnie polewamy olejem. Gotujemy do miękkości.
  • 6.
    Teraz przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  • 7.
    W międzyczasie można zrobić gotowy sos np pomidorowy.
  • 8.
    Po ugotowaniu wykładamy na talerz : ziemniaki obok ugotowane warzywa i mięso. Wszystko polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO !

xxxx – dodatkowe informacje

– Mięso drobiowe polewamy olejem, żeby było bardziej delikatne.
– Sposób na odcedzenie groszku z puszki, gdy nie mamy sitka. Wieczko delikatnie odciągamy, nie do końca. Wciskamy do środka. Odlewamy zalewę. Otwieramy wieczko do końca i mamy groszek bez zalewy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drobiowe Klopsy z Nadzieniem
Następny przepis: Drobiowe pierożki w rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode