dorsz zapiekany w sosie szafranowym
Dorsz zapiekany w sosie szafranowym to elegancka, ale łatwa do przygotowania potrawa, która zaspokaja podniebienie najwybredniejszych smakoszy. Delikatne mięso dorsza doskonale komponuje się z korzennym, aromatycznym sosem szafranowym tworząc bogatą, kremową konsystencję. Sos szafranowy to niezwykle smaczny dodatek, który przez handlowców przypraw był kiedyś ceniony na równi z dziela sztuki. Jest to przepis, który równie dobrze sprawdzi się na eleganckiej kolacji, jak i w codziennym menu. Przygotowany z niewielkiej liczby składników, prosty w wykonaniu, podkreśla naturalną miękkość i smak ryby, dodając do niej szczyptę ekstrawagancji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 0,5 kg filetów z dorsza
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- mąka pszenna do obtoczenia ryby, około 0,5 szklanki
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
- mała łyżeczka szafranu lub kurkumy
- sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do ryb
- 1 łyżka maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Dorsz zapiekany w sosie szafranowym – jak zrobić?
- Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami (oprócz szafranu i kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.
- Następnie rybę obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na oleju na rumiano.
- 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody.
- Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej wody z mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty) soli i szafran lub kurkumę, wymieszać sos dokładnie.
- Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.
- Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Sos szafranowy przepis, sos szafranowy do ryby.
xxxx – dodatkowe informacje
Podawać dorsza zapiekanego w sosie szafranowym z ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorsz zapiekany z cebulą
Następny przepis: Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami