dorsz zapiekany w sosie szafranowym

dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym to elegancka, ale łatwa do przygotowania potrawa, która zaspokaja podniebienie najwybredniejszych smakoszy. Delikatne mięso dorsza doskonale komponuje się z korzennym, aromatycznym sosem szafranowym tworząc bogatą, kremową konsystencję. Sos szafranowy to niezwykle smaczny dodatek, który przez handlowców przypraw był kiedyś ceniony na równi z dziela sztuki. Jest to przepis, który równie dobrze sprawdzi się na eleganckiej kolacji, jak i w codziennym menu. Przygotowany z niewielkiej liczby składników, prosty w wykonaniu, podkreśla naturalną miękkość i smak ryby, dodając do niej szczyptę ekstrawagancji.

Składniki:

  • około 0,5 kg filetów z dorsza
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby, około 0,5 szklanki
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
  • mała łyżeczka szafranu lub kurkumy
  • sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do ryb
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym – jak zrobić?

  1. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami (oprócz szafranu i kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.
  2. Następnie rybę obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na oleju na rumiano.
  3. 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody.
  4. Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej wody z mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty) soli i szafran lub kurkumę, wymieszać sos dokładnie.
  5. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.
  6. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Sos szafranowy przepis, sos szafranowy do ryby.

xxxx – dodatkowe informacje

Podawać dorsza zapiekanego w sosie szafranowym z ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorsz zapiekany z cebulą
Następny przepis: Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode