Donaty- pączki amerykańskie
Donaty, znane również jako pączki amerykańskie, to małe kawałki nieba, uwielbiane przez zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ten przepis na donaty jest idealnym połączeniem słodkości i miękkości, które nieodłącznie są związane z tymi okrągłymi smakołykami. Choć donaty bywają daniem kontrowersyjnym – część osób uważa je za symbol szybkiego życia i temu towarzyszącej niezdrowej diety – należy pamiętać, że wszystko jest dla ludzi, o ile spożywane jest z umiarem. Niezależnie więc od tego, czy kochasz donaty za ich słodycz, kuszący wygląd czy po prostu za urozmaicenie menu – ten przepis jest dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
1/3 szklanki cukru
-
1 łyżeczka waniliowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/4 łyżeczki sody
-
szczypta soli
-
125ml maślanki
-
2 jajka
-
50g roztopionego masła
-
olej do głębokiego smażenia
-
lukier i kolorowa posypka do dekoracji
Donaty – pączki amerykańskie – jak zrobić?
- Do jednej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, maślankę i masło. Następnie przelać je do suchych składników i dokładnie połączyć. Odstawić na chwilę. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka a środki kieliszkiem. Olej rozgrzać w szerokim rondlu i smażyć pączki na rumiany kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Każdy polać lukrem i posypać kolorową posypką.
Słowa kluczowe: przepis na donaty, przepisy na donaty, donaty przepisy
Donaty – dodatkowe informacje
Donaty najlepiej smakują w dniu, w którym były smażone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika
Następny przepis: DORADA PIECZONA w FOLII