Donaty- pączki amerykańskie

Donaty- pączki amerykańskie

Donaty, znane również jako pączki amerykańskie, to małe kawałki nieba, uwielbiane przez zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ten przepis na donaty jest idealnym połączeniem słodkości i miękkości, które nieodłącznie są związane z tymi okrągłymi smakołykami. Choć donaty bywają daniem kontrowersyjnym – część osób uważa je za symbol szybkiego życia i temu towarzyszącej niezdrowej diety – należy pamiętać, że wszystko jest dla ludzi, o ile spożywane jest z umiarem. Niezależnie więc od tego, czy kochasz donaty za ich słodycz, kuszący wygląd czy po prostu za urozmaicenie menu – ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • 125ml maślanki

  • 2 jajka

  • 50g roztopionego masła

  • olej do głębokiego smażenia

  • lukier i kolorowa posypka do dekoracji

Donaty – pączki amerykańskie – jak zrobić?

  1. Do jednej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, maślankę i masło. Następnie przelać je do suchych składników i dokładnie połączyć. Odstawić na chwilę. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka a środki kieliszkiem. Olej rozgrzać w szerokim rondlu i smażyć pączki na rumiany kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Każdy polać lukrem i posypać kolorową posypką.

Słowa kluczowe: przepis na donaty, przepisy na donaty, donaty przepisy

Donaty – dodatkowe informacje

Donaty najlepiej smakują w dniu, w którym były smażone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika
Następny przepis: DORADA PIECZONA w FOLII

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode