Domowy twaróg
Składniki:
- 2 litry świeżego pasteryzowanego lub prosto od krowy mleka 3,2%, nie UHT
- 800 g zsiadłego mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
Domowy twaróg – jak zrobić?
-
1.
Mleko przelać do dużego garnuszka, zalać mlekiem zsiadłym i sokiem z cytryny. Garnuszek przykryć pokrywką i odstawić w temperaturze pokojowej na 24-48 h. -
2.
Po pierwszych 24 h należy zobaczyć, czy mleko się zsiadło. Mleko jest gotowe, gdy ma konsystencje jogurtu greckiego- jest bardzo gęste (patrz zdjęcie poniżej) U mnie 24 h wystarczyły. Jeśli twoje mleko nie zsiadło się wystarczająco, pozostaw je na kolejne 24 h pod przykryciem. -
3.
Garnuszek ze zsiadłym mlekiem postawić na małym ogniu i podgrzewać do temperatury ok. 50 st.C. Jeśli nie posiadasz termometru cukierniczego możesz zastąpić go swoim palcem 🙂 Mleko nie powinno Cię parzyć. Bardzo ważne, by nie dopuścić do zagotowania, więc gdy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, należy wyłączyć ogień i pozostawić mleko na 5 minutek. Następnie znów podgrzewać na małym ogniu. Cały proces podgrzewania trwa do momentu, aż z mleka oddzieli się serwatka i powstanie twaróg (patrz zdjęcie poniżej). Będzie to trwać ok. 30-60 minut. Mała wskazówka- im wolniejsze gotowanie, tym delikatniejszy twaróg otrzymamy 🙂 -
4.
Gdy twaróg i serwatka będą mocno widoczne, zdjąć garnuszek z ognia i pozostawić twaróg do przestudzenia. -
5.
Na sitku lub durszlaku rozłożyć ściereczkę, lub gazę i przecedzić twaróg. -
6.
Następnie odcisnąć go dłońmi z nadmiaru serwatki i pozostawić pod obciążeniem (np. talerzyk i słoik. U mnie słoiczek z papryczką, który akurat był pod ręką) na minimum 6 godzin (można na całą noc). Po tym czasie twaróg jest gotowy do spożycia. Wystarczy odwinąć go ze ściereczki i ze smakiem zajadać. -
7.
A co z pozostałą po twarogu serwatką (dla tych co nie wiedzą- serwatka to ten żółtawy płyn, który przecedzaliśmy ;))? Jest bardzo zdrowa i można ją wykorzystać do upieczenia chleba (klik), usmażenia placuszków, naleśników (klik), można wypić, a nawet podlać nią kwiatki 🙂 Pod żadnym pozorem jej nie wylewajcie! Jeśli nie macie pomysłu, co z nią zrobić, to zamroźcie. Na pewno kiedyś się przyda.
Przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić. Smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje
Najważniejsze w przygotowaniu domowego twarogu jest mleko, nie może być UHT. Najlepiej, gdy jest to mleko tłuste prosto od krówki, ale zapewne, tak jak i ja, większość z Was nie ma dostępu do takiego mleczka. Zamiennikiem mleczka od krówki może być mleko pasteryzowane 3,2% ze sklepu (najczęściej sprzedawane w butelkach), które ma krótką datę do spożycia. Również dobrym rozwiązaniem jest mleko z mlekomatu. Kiedyś u mnie w okolicy stały takie „urządzenia”, w którym po wrzuceniu pieniędzy do buteleczki automat wlewał świeże mleko. Ile w tym prawdy, że mleko było świeże, to nie wiem, ale cieszyło się dużym zainteresowaniem. Po pewnym czasie jednak maszynki te zniknęły z mojego miasta 🙂
Pamiętajcie, że używając mleko od krówki nie trzeba już dodawać do niego mleka zsiadłego, gdyż samo pięknie się zsiądzie. Zsiadłe mleko jest niezbędne, gdy robimy twaróg z mleka z automatu lub tego pasteryzowanego z butelki o krótkie dacie ważności.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy Sos Tzatziki
Następny przepis: Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami