Domowy twaróg

Domowy twaróg

Przepis na domowy twaróg to doskonały sposób na przyrządzenie swojskiego twarogu bez użycia konserwantów i dodatków. Ten tradycyjny twaróg domowy przepis z mleka UHT jest niesamowicie prosty, a wynikowy ser jest pełen smaku i doskonałej tekstury. Przygotowanie domowego twarogu z mleka jest ekonomią i zdrową alternatywą dla kupnych serów. Zastanawiając się „jak zrobić domowy twaróg”, pomoże ci ten przepis. Pozwoli na stworzenie wyśmienitego twarogu z mleka w zaciszu własnej kuchni. Twaróg to doskonały dodatek do wielu domowych potraw, a jego wytwarzaniem artyzmaty możesz poczuć dumę.

Składniki:

  • 2 litry świeżego pasteryzowanego lub prosto od krowy mleka 3,2%, nie UHT
  • 800 g zsiadłego mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Domowy twaróg – jak zrobić?

  1. image-0ejgo48 1.
    Mleko przelać do dużego garnuszka, zalać mlekiem zsiadłym i sokiem z cytryny. Garnuszek przykryć pokrywką i odstawić w temperaturze pokojowej na 24-48 h.
  2. image-04cikyn 2.
    Po pierwszych 24 h należy zobaczyć, czy mleko się zsiadło. Mleko jest gotowe, gdy ma konsystencje jogurtu greckiego- jest bardzo gęste (patrz zdjęcie poniżej) U mnie 24 h wystarczyły. Jeśli twoje mleko nie zsiadło się wystarczająco, pozostaw je na kolejne 24 h pod przykryciem.
  3. image-0r23ibw 3.
    Garnuszek ze zsiadłym mlekiem postawić na małym ogniu i podgrzewać do temperatury ok. 50 st.C. Jeśli nie posiadasz termometru cukierniczego możesz zastąpić go swoim palcem 🙂 Mleko nie powinno Cię parzyć. Bardzo ważne, by nie dopuścić do zagotowania, więc gdy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, należy wyłączyć ogień i pozostawić mleko na 5 minutek. Następnie znów podgrzewać na małym ogniu. Cały proces podgrzewania trwa do momentu, aż z mleka oddzieli się serwatka i powstanie twaróg (patrz zdjęcie poniżej). Będzie to trwać ok. 30-60 minut. Mała wskazówka- im wolniejsze gotowanie, tym delikatniejszy twaróg otrzymamy 🙂
  4. 4.
    Gdy twaróg i serwatka będą mocno widoczne, zdjąć garnuszek z ognia i pozostawić twaróg do przestudzenia.
  5. image-0mwxejf 5.
    Na sitku lub durszlaku rozłożyć ściereczkę, lub gazę i przecedzić twaróg.
  6. image-11a320f 6.
    Następnie odcisnąć go dłońmi z nadmiaru serwatki i pozostawić pod obciążeniem (np. talerzyk i słoik. U mnie słoiczek z papryczką, który akurat był pod ręką) na minimum 6 godzin (można na całą noc). Po tym czasie twaróg jest gotowy do spożycia. Wystarczy odwinąć go ze ściereczki i ze smakiem zajadać.
  7. 7.
    A co z pozostałą po twarogu serwatką (dla tych co nie wiedzą- serwatka to ten żółtawy płyn, który przecedzaliśmy ;))? Jest bardzo zdrowa i można ją wykorzystać do upieczenia chleba (klik), usmażenia placuszków, naleśników (klik), można wypić, a nawet podlać nią kwiatki 🙂 Pod żadnym pozorem jej nie wylewajcie! Jeśli nie macie pomysłu, co z nią zrobić, to zamroźcie. Na pewno kiedyś się przyda.

Przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić. Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

Najważniejsze w przygotowaniu domowego twarogu jest mleko, nie może być UHT. Najlepiej, gdy jest to mleko tłuste prosto od krówki, ale zapewne, tak jak i ja, większość z Was nie ma dostępu do takiego mleczka. Zamiennikiem mleczka od krówki może być mleko pasteryzowane 3,2% ze sklepu (najczęściej sprzedawane w butelkach), które ma krótką datę do spożycia. Również dobrym rozwiązaniem jest mleko z mlekomatu. Kiedyś u mnie w okolicy stały takie „urządzenia”, w którym po wrzuceniu pieniędzy do buteleczki automat wlewał świeże mleko. Ile w tym prawdy, że mleko było świeże, to nie wiem, ale cieszyło się dużym zainteresowaniem. Po pewnym czasie jednak maszynki te zniknęły z mojego miasta 🙂

Pamiętajcie, że używając mleko od krówki nie trzeba już dodawać do niego mleka zsiadłego, gdyż samo pięknie się zsiądzie. Zsiadłe mleko jest niezbędne, gdy robimy twaróg z mleka z automatu lub tego pasteryzowanego z butelki o krótkie dacie ważności.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy Sos Tzatziki
Następny przepis: Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode