Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami

Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami

Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami to prawdziwe zjawisko w rusztowaniu wiele pytań w kuchni polskiej. Ten prozdrowotny i autentyczny zakwas, o nieskomplikowanym przygotowaniu, oferuje możliwość stworzenia wyjątkowo smakowitej zupy. Wykorzystując do tego mąkę zawierającą otręby oraz tradycyjne składniki, zapewni nie tylko głębię do naszej zupy, ale także dostarczy nam cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz zaszaleć kreatywnie w kuchni i dodać do swoich przepisów autentycznego smaku, przenieś się do świata domowej kuchni i zobacz jak przygotować ten zakwas.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej z otrębami
  • 6 szklanek ciepłej przegotowanej wody
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • skórka chleba na zakwasie

Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami – jak zrobić?

  1. Do kamiennego naczynia wsypać mąkę pełną otrębów, zalać ciepłą, przegotowaną wodą i wszystko zamieszać. Naczynie z zakwasem przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu.
  2. Zakwas należy mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po 3 dniach zakwas powinien być już wystarczająco kwaśny. Zlać go do szklanego słoja, dodać do niego liść laurowy, ziele angielskie i 2 ząbki czosnku. Gotowy zakwas na żurek należy przechowywać w lodówce.
  3. Przed użyciem do żurku zakwasu należy go przecedzić za pomocą sitka – na sicie pozostaną wszelkie otręby, czosnek i kawałki skórki chleba.
  4. Ja po zlaniu zakwasu robię na tych samych otrębach drugi zakwas – do wcześniej sproszkowanych otrebów dodaję szklankę mąki i 5-6 szklanek wody, omijam już skórkę chlebową i płatki owsiane. Następnie postępuję jak w przypadku pierwszego zakwasu.

Dodatkowe informacje – Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami

Składniki podane na około 1 litr zakwasu. Skórka chleba na zakwasie przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Zakwas na żur z mąki żytniej można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, nie dłużej. Zauważyłam, że drugi zakwas jest jeszcze lepszy od pierwszego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy syrop z cebuli
Następny przepis: Donaty- pączki amerykańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode