Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy to doskonała propozycja na letnie popołudnia. Ten zimny deser, słynący z wyrazistego smaku i idealnej konsystencji, jest nie tylko pyszny, ale również niskokaloryczny. Tworząc go samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad składnikami i możemy dostosować słodkość do własnych potrzeb. Jeżeli najbardziej cenisz sobie naturalne smaki i nie chcesz korzystać z gotowych produktów, to ten przepis jest dla Ciebie. Przygotowany w domowych warunkach sorbet malinowy zaskoczy swoim smakiem nie tylko dzieci, ale i dorosłych, stanowiąc prawdziwą ucztę dla kubków smakowych.

Składniki:

  • -1 litr malin
  • -1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • -1/3 szklanki cukru (ewentualnie w zdrowszej wersji cukru brzozowego lub stewii)
  • -1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
  • -200 ml mleka
  • -sok z połowy cytryny

Domowy sorbet malinowy – jak zrobić?

  1. 1.
    W szklance przegotowanej ciepłej wody rozpuszczamy cukier i czekamy aż powstały syrop wystygnie.
  2. 2.
    Maliny miksujemy, następnie pozbywamy się pestek poprzez przeciśnięcie powstałej masy przez sito.
  3. 3.
    Bitaną śmietanę w proszku miksujemy z mlekiem przez około 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje i zesztywnieje.
  4. 4.
    Syrop z cukru, mus z malin, sok z cytryny oraz bitą śmietanę delikatnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki.
  5. 5.
    Powstałą masę umieszczamy w pojemniku i chowamy do zamrażalki do zamrożenia (około 4h).

Domowy sorbet malinowy – dodatkowe informacje

Warto podczas zamrażania, co godzinę przemieszać powstałą masę sorbetową, zmniejszymy ryzyko wytrącenia się wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy sok z wiśni na zimę
Następny przepis: Domowy sos słodko-kwaśny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode