Domowy sorbet malinowy
Domowy sorbet malinowy to doskonała propozycja na letnie popołudnia. Ten zimny deser, słynący z wyrazistego smaku i idealnej konsystencji, jest nie tylko pyszny, ale również niskokaloryczny. Tworząc go samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad składnikami i możemy dostosować słodkość do własnych potrzeb. Jeżeli najbardziej cenisz sobie naturalne smaki i nie chcesz korzystać z gotowych produktów, to ten przepis jest dla Ciebie. Przygotowany w domowych warunkach sorbet malinowy zaskoczy swoim smakiem nie tylko dzieci, ale i dorosłych, stanowiąc prawdziwą ucztę dla kubków smakowych.
admin
Składniki:
- -1 litr malin
- -1 opakowanie bitej śmietany w proszku
- -1/3 szklanki cukru (ewentualnie w zdrowszej wersji cukru brzozowego lub stewii)
- -1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
- -200 ml mleka
- -sok z połowy cytryny
Domowy sorbet malinowy – jak zrobić?
-
1.
W szklance przegotowanej ciepłej wody rozpuszczamy cukier i czekamy aż powstały syrop wystygnie. -
2.
Maliny miksujemy, następnie pozbywamy się pestek poprzez przeciśnięcie powstałej masy przez sito. -
3.
Bitaną śmietanę w proszku miksujemy z mlekiem przez około 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje i zesztywnieje. -
4.
Syrop z cukru, mus z malin, sok z cytryny oraz bitą śmietanę delikatnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki. -
5.
Powstałą masę umieszczamy w pojemniku i chowamy do zamrażalki do zamrożenia (około 4h).
Domowy sorbet malinowy – dodatkowe informacje
Warto podczas zamrażania, co godzinę przemieszać powstałą masę sorbetową, zmniejszymy ryzyko wytrącenia się wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy sok z wiśni na zimę
Następny przepis: Domowy sos słodko-kwaśny